17.8.16

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ...ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ

Το ..."κοινωνικό πρόσωπο": Λίθοι τε και πλίνθοι...(Efenpress)

Πώς το... κοινωνικό «πρόσωπο» του Α.Τσίπρα θα «κλείσει» τα στόματα που μιλούν για Φθινοπωρινές εκλογές




της Μαρίνας Νικολάκη

Το κοινωνικό της πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως αντίβαρο στη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες κοινωνικές αναταραχές που βλέπει να έρχονται εξαιτίας της. (Ήδη στις 15/7, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε παρευρεθεί στα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας και έπεται συνέχεια). Ετσι, ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο φουντώνουν, καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από «καυτά» μέτωπα μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού.
 
Δηλαδή, να αξιολογήσει σύντομα τα δεδομένα στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, να διαχειριστεί την ογκούμενη κοινωνική δυσφορία εξαιτίας της φοροκαταιγίδας και των περικοπών στις συντάξεις, να προετοιμάσει την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστες για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να παρουσιάσει ενα πειστικό ανταλλακτικό προγραμμα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, που να απαντά στην απαίτηση της κοινωνιάς για προστασία όσων πλήττονται περισσοτερο απο το νεο μνημονιο. Το Μέγαρο Μαξιμου οφείλει να ξεπεράσει παλινωδίες και εσωκομματικά προσκόμματα στην εφαρμογη πολιτικων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθως και τις έντονες αμφισβητήσεις απο το εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ για διολίσθηση σε πολιτικές που δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα του κόμματος που αρχικά είχε προβάλει, ενόψει και του συνεδρίου τον Οκτώβριο.
 
Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι σε πρώτη φάση να κερδίσει τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την προωθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης και της συνταγματικής αναθεώρησης.
Επίσης στο Μαξιμου η ΔΕΘ θεωρειται και προβάλλεται ως «εκκίνηση», καθως εκει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρις να ειναι καθαρό εαν θα κανει συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων.
 
Μεγάλη σημασια στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν επίσης και στην προετοιμασια της "συνόδου κορυφής του νότου", δηλαδη στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για συναντηση των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μαλτας και Κύπρου τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα με στοχο η συγκρότηση ενός μετώπου κατα της λιτότητας.
 
Στο Μαξίμου απεύχονται ότι τα προβληματα θα "χτυπήσουν" πιο νωρις την κυβερνητικη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Η παραμόνη τη χώρας σε ύφεση, ο φόβος για υστέρηση των εσόδων, λόγω και μιας γενικευμένης "αποχής" απο το κόψιμο αποδείξεων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το βαρύ φορτίο του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αλλες φορολογικές επιβαρύνσεις της χρονιάς, αλλά και οι  μειώσεις των συντάξεων, που αρχιζουν σιγά σιγά να φαίνονται πλέον, διαμορφώνουν ενα εκρηκτικό κοινωνικο σκηνικό.
 
Αυτα τα στοιχεια ειναι που προκαλούν και έντονα αρωτηματικα για την πολιτικη αντοχή της κυβερνησης, φέρνουν στο προσκήνιο ακομη και εκλογικά σενάρια. Κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν με καθε ευκαιρια οτι υπαρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η διατήρηση της αβεβαιότητας για την επίτευξη των στόχων ανακυκλώνει τη σχετικη συζήτηση. Ειναι ενδεικτικό οτι ακομη και οι προεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασιλης Λεβέντης, ο οποιος εσχάτως φλερτάρει άγρια με την κυβερνηση, εκφραζει την εκτίμηση οτι μετα τη ΔΕΘ ο κ. Τσιπρας θα επιλέξει να παει σε εκλογές. 
 
Ο πρωθυπουργος θα βρεθει σήμερα (11 πμ) στην μαρτυρική κοινότητα Κομμένου Άρτας για να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943. Ο κ. Τσιπρας θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του το Αθαμάνιο.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, οτι η σφαγή του Κομμένου είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με εκείνες του Διστόμου και των Καλαβρύτων, με 317 θύματα, ανάμεσα στα οποία 97 βρέφη και παιδιά, καθώς και 119 γυναίκες.
 

Με....δεν βάφονται αυγά Αλέξη!
Juan