31.8.16

"Στοπ" στην επιστροφή φόρου


του Κώστα Ιερίδη

Σε φορολογουμένους στους οποίους έχει βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ δεν θα επιστρέφεται ο φόρος εισοδήματος που δικαιούνται, εάν δεν αποπληρώσουν πρώτα το οφειλόμενο ποσό του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους. Αυτό προβλέπει η φορολογική νομοθεσία την οποία υιοθετούν οι εφορίες σε σχέση με τα αιτήματα που δέχονται για επιστροφή φόρου.


Όσοι δεν υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού και δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός από την εφορία, τότε θα πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσειςΟι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές έως και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η διαδικασία της επιστροφής φόρου εισοδήματος βάσει των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων συμπίπτει με τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ του 2016. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα τους έχει βεβαιωθεί και ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να επισκεφθούν το τμήμα εσόδων της εφορίας στην οποία υπάγονται και να υποβάλουν γραπτό αίτημα για συμψηφισμό της οφειλής από τον ΕΝΦΙΑ με το επιστρεφόμενο ποσό από τον φόρο εισοδήματος.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το επιστρεφόμενο ποσό είναι 600 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία του συμψηφισμού και στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου θα κατατεθούν 100 ευρώ, όση είναι η διαφορά. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι να κατατεθεί το ποσό; Περίπου δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα καταθέσει το σχετικό αίτημα.

Παράλληλα, όσοι δεν υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού και δεν έχει προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός από την εφορία, τότε θα πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του 2017 και αφότου εξοφλήσουν τον φόρο για τα ακίνητά τους η εφορία θα τους επιστρέψει τον φόρο εισοδήματος που δικαιούνται.

Ποιες οφειλές συμψηφίζονται

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1022/24.1.2012, συμψηφίζονται: 
1) οι βεβαιωμένες οφειλές, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι
2) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν .3842/2010
3) οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με διοικητική πράξη)
4) οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

zougla