18.8.16

Ρωσική αρμάδα «περικύκλωσε» την Κύπρο για αεροναυτικές ασκήσεις - Δεσμεύτηκαν περιοχές μέχρι Καστελλόριζο


Η ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΚΑΛΥΨΗ 

 του Βασίλη Καπούλα
Περικύκλωσε την Κύπρο η Ρωσία με τεράστιες αεροναυτικές ασκήσεις ακόμη και ανοικτά του κόλπου της Αμμοχώστου, φτάνοντας μέχρι Καστελλόριζο προσφέροντας ασπίδα προστασίας και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Από σήμερα το πρωί πέριξ της Μεγαλονήσου έχουν τεθεί σε συναγερμό πολεμικά πλοία και μαχητικά ενώ έχουν εκδοθεί τέσσερις διαφορετικές (ΝΟΤΑΜ) για αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές για τον σκοπό αυτό.
 
Συγκεκριμένα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου πραγματοποιούνται ρωσικές ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Σάββατο.
 
Έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτόν περιοχές του FIR  μέχρι ύψος 6.600 ποδών.  Nοτιοανατολικά της Κύπρου κατά μήκος των ακτών της Συρίας και εντός του FIR Λευκωσίας έχουν επίσης απαγορευτεί οι χαμηλές διελεύσεις αεροσκαφών από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο.
 
Σε περιοχή μεταξύ των δυτικών ακτών της Κύπρου και των τουρκικών ακτών μέχρι και το Καστελόριζο η Ρωσία έχει δεσμεύσει ζώνη για ναυτικές ασκήσεις με τη χρήση πυραύλων.
 
Αυτήν την στιγμή έχει πάρει φωτιά  από τα ρωσικά πολεμικά πλοία περιοχή ανοικτά του κόλπου της Αμμόχωστου σε περιοχή που βρίσκεται στο μέσο των ακτών Κύπρου και Συρίας.
 
Κλειστή για στρατιωτικές ασκήσεις είναι μέχρι το τέλος του μήνα και θαλάσσια ζώνη κοντά στο Κάβο Γκρέκο.
 
Ταυτόχρονα για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η βάση στην Συρία είναι πλέον μόνιμη, θα επεκταθεί και θα αναβαθμισθεί για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στο ρωσικό στόλο της Μεσογείου. 
 
«Αλήθεια, ο κύριος στόχος της Μόσχας είναι διαφορετικός. Χρειαζόμαστε την παρουσία δεκάδων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων [στη Μέση Ανατολή] για να παρέχουμε εναέρια κάλυψη στην ναυτική αρμάδα  στη Μεσόγειο», είπε ο ανώτατος Ρώσος αξιωματικός.
 
«Εμείς δεν είχαμε αυτήν την  δυνατότητα για περισσότερο από πέντε δεκαετίες, αλλά τώρα την χρειαζόμαστε  απεγνωσμένα», κατέληξε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός.
 
Η Σοβιετική Ένωση διατηρούσε τον 5ο στόλο Μεσογείου σε «απάντηση» του 6ου στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ από το 1967 μέχρι το 1992.
 
Αυτή η κατάσταση άλλαξε όταν η Ρωσία και η Συρία κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στην Μόσχα να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Hmeymim για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία χρέωση.Για τον ίδιο λόγο η Μόσχα δημιουργεί αεροπορική βάση και στο Ιράν, έχοντας κατά νου την Κασπία και τον περίφημο «κινεζικό δρόμο του μεταξιού».
 
Δύο πολεμικά πλοία συμμετέχουν με την υποστήριξη πολλών άλλων μικρότερων ρωσικών πλοίων, υποβρυχίου και ελικοπτέρων Mi-8 και Ka-27PS στα «παιχνίδια πολέμου» της Μόσχας.
 
Ο στολίσκος περιλαμβάνει δύο φρεγάτες εξοπλισμένες με τους πυραύλους τύπου cruise Kalibr-ΝΚ , με οκτώ πυραύλους η καθεμία 
 
Η άσκηση έχει  προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του μήνα και συμπίπτει με τα παιχνίδια πολέμου του Κρεμλίνου στη Μαύρη Θάλασσα και Κασπία..
 
Ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, δήλωσε ότι τα πλοία που  θα λάβουν μέρος , θα υλοποιήσουν σενάρια αντιτρομοκρατίας, ναρκοπολέμου καθώς και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.