18.8.16

Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τη ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς


Σειρά ενδείξεων για την ταυτότητα των δραστών της κινηματογραφικής ληστείας της Τράπεζας Πειραιώς στη λεωφόρο Κηφισιάς πριν από μία εβδομάδα φέρεται να διαθέτουν πλέον οι διωκτικές αρχές! Οι αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει έναν βασικό κύκλο υπόπτων από ποινικούς - με περιορισμένη δράση - που είχαν συλληφθεί παλαιότερα  για ληστείες τραπεζών και είχαν αποφυλακισθεί. Παράλληλα έχουν εντοπισθεί σειρά λαθών και ερασιτεχνισμών σε μια φαινομενικά «εντυπωσιακή, πρωτότυπη και καλά προετοιμασμένη ληστεία» που φέρεται να έχει βασισθεί σε κινηματογραφικά πρότυπα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκμεταλλεύονται μια μεγάλη «γκάφα» ενός από τους ληστές - εκείνου που έκοβε με ηλεκτρονικό τροχό τις θυρίδες - του οποίου τα πλήρη χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί σε ένα από τα βίντεο από το εσωτερικό κύκλωμα καμερών της τράπεζας. Επιπλέον, στο στόχαστρο των αστυνομικών είναι σειρά «στοιχείων» που έχουν αφήσει στον χώρο του τραπεζικού καταστήματος στη διάρκεια της δίωρης παραμονής τους και επιχειρείται εκμετάλλευσή τους από τις διωκτικές αρχές. Την ίδια ώρα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε δύο από τις θυρίδες που έκλεψαν οι τέσσερις δράστες που ανήκουν σε ιδιώτη εκτός Ελλάδας και έναν άλλον από περιοχή της Πελοποννήσου και φέρεται να είχαν «πολύτιμο περιεχόμενο» που αύξησαν τη λεία των ληστών. Παράλληλα ερευνούν αν υπήρχε «πληροφοριοδότης» των ληστών για την επιδρομή στο εν λόγω υποκατάστημα.
Η ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Αυγούστου στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Αμπελοκήπους, που συνοδεύτηκε από δίωρη «ομηρεία» 13 υπαλλήλων και πελατών του καταστήματος. Η ληστεία αυτή θεωρείται ότι αντιγράφει ισπανική ταινία με παρόμοια επιδρομή σε τράπεζα της Βαλένθια, η οποία προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους ελληνικούς κινηματογράφους αλλά και μια προηγούμενη, το «Inside man» (αμερικανική παραγωγή  του 2006 με πρωταγωνιστή τον Κλάιβ Οουεν) που πραγματεύονται ληστείες σε τράπεζες με πολύωρη παραμονή σε τράπεζες, με στόχευση των θυρίδων, με πρόβλεψη για τον χειρισμό και την «αδρανοποίηση» υπαλλήλων και πελατών των τραπεζών και άλλες σχετικές μεθοδικές κινήσεις. Οι αστυνομικές αρχές ερεύνησαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο αντιεξουσιαστών αφού υπήρχαν αρχικά δείγματα «εξαιρετικής οργάνωσης» της ληστείας. Ομως καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που μιλούσαν για άτομα πιθανόν «ρωσικής καταγωγής», ενδείξεις για μεγάλη ηλικία των δραστών, τα λάθη των ληστών, το τυχαίο άνοιγμα 22 τραπεζικών θυρίδων επί συνόλου περίπου 750 αλλά και ευρήματα των τελευταίων ημερών δείχνουν να πρόκειται για ποινικούς με μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από ό,τι φαίνεται αρχικά.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 100 άτομα που συμμετείχαν την προηγούμενη δεκαετία σε εντυπωσιακές ληστείες τραπεζών, χρηματαποστολών και άλλων με εντυπωσιακές μεθόδους, φέρεται να έχουν «εξαφανισθεί», ύστερα και από την έκτιση της ποινής τους αλλά και λόγω των σημαντικών μέτρων ασφαλείας που πήραν τα πιστωτικά ιδρύματα που περιόρισαν τις ληστρικές επιθέσεις. Ετσι, λοιπόν υπολογίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς σχεδιάζουν επιθέσεις σε τράπεζες με διαφορετικές μεθόδους από τις «απλές ένοπλες εφορμήσεις» ή με τη χρήση βαριοπούλας, οχημάτων κ.λπ. που εφάρμοζαν τα προηγούμενα χρόνια.  Ενα τέτοιο δείγμα ίσως είναι και η ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο υπολογίζουμε ότι ίσως υπάρχει εμπλοκή ιδιωτών που έχουν λευκό ποινικό μητρώο και διέβλεψαν σε αυτό το σχέδιο επιδρομής μια ιδανική ευκαιρία». 
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν περιπτώσεις ληστρικών επιθέσεων με την παρουσία ατόμων «υπεράνω υποψίας» που είχαν ενταχθεί σε εγκληματικές οργανώσεις. Οι αστυνομικοί ανέφεραν χαρακτηριστικά κινηματογραφική ληστεία χρηματαποστολής στην Πάρνηθα που σημειώθηκε  το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου 2006, στο ύψος της 18ης στάσης της λεωφόρου Πάρνηθας. Τότε τέσσερις άγνωστοι δράστες που φορούσαν κουκούλες - από τους οποίους οι τρεις κρατούσαν πιστόλια και ο άλλος χειροβομβίδα - ακινητοποίησαν το θωρακισμένο αυτοκίνητο της Wackenhut, το εμβόλισαν με ένα κλεμμένο ΙΧ και έσπασαν με βαριοπούλα το παρμπρίζ του. Αφού έκλεψαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, διέφυγαν με άλλο κλεμμένο αυτοκίνητο.

Με μεγάλη έκπληξη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι συμμετοχή σε αυτή την εντυπωσιακή ληστεία είχαν ένας ζαχαροπλάστης, ένας οδηγός φορτηγού, ένας υπάλληλος της εταιρείας security, ένας έμπορος λευκών ειδών και ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Οπως είχε καταθέσει τότε ο ζαχαροπλάστης ληστής «είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα διότι μπήκε εγγυητής σε επιταγές ύψους 300.000 ευρώ και του ζητούσαν πίσω τα λεφτά. Ωσπου εμφανίστηκε ως... από μηχανής θεός ένας συγχωριανός του - υπαξιωματικός - και του πρότεινε να ληστέψουν τη χρηματαποστολή με τα έσοδα του καζίνου». Ακόμη και άλλες φορές σε ληστείες ή ακόμη και σε απαγωγές είχε διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν ιδιοκτήτες καφετεριών, υπάλληλοι σε εταιρείες μεταφορών, εργαζόμενοι σε πιτσαρίες και άλλοι διέβλεψαν κάποια ευκαιρία, προχώρησαν στην «εγκληματική υπέρβασή» τους και συμμετείχαν στις συμμορίες που δημιουργήθηκαν από το «πουθενά».  
tovima.gr