30.8.16

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία: Καμία περαιτέρω προώθηση νότια από την Τζαραμπλούς


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ YPG/SDF 

Σαφή  προειδοποίηση προς την  Τουρκία από τις ΗΠΑ σήμερα, καθώς ο Λευκός Οίκος απαίτησε οι τουρκικές δυνάμεις να μην προχωρήσουν άλλο προς τα νότια και να μην εμπλακούν σε μάχες με τις δυνάμεις του SDF (που υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον).
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ,  οι Τουρκικές ενέργειες εναντίον του SDF θα περιπλέξουν τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα  ενιαίο μέτωπο εναντίον της ISIS, χαρακτηρίζοντας ακόμη τις μάχες του τουρκικού Στρατού με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία, ως απαράδεκτες.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ζήτησαν από το SDF να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατέχει δυτικά του Ευφράτη και να αναπτυχθεί στα ανατολικά του ποταμού, προσπαθώντας εν είδει… τροχονόμου να οριοθετήσουν τις αντίρροπες δυνάμεις στη βόρεια Συρία.
Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ζητούν από το SDF να εγκαταλείψει μια ολόκληρη περιοχή την οποία κατέλαβε πριν από 2 εβδομάδες με την βοήθεια της αμερικανικής Αεροπορίας και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων  οι οποίοι επιχειρούσαν μαζί με τους άνδρες του SDF κατά του ISIS.
Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν  την εκεχειρία  ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που επιχειρούν στη βόρεια Συρία, και τους  Κούρδους πολιτοφύλακες της περιοχής όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Centcom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.
«Τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής της ISIS», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας.
Είναι άγνωστο πάντως δικλείδες ασφαλείας επιτεύχθηκαν  για τους Κούρδους της περιοχής και σε τι αντικείμενο κινήθηκαν οι διαπραγματεύσεις.
Το πιο πιθανό είναι όμως οι ΗΠΑ να πίεσαν τους Κούρδους να δεχθούν τους όρους της εκεχειρίας λέγοντας απλώς στην Τουρκία να απέχει από κάθε είδους επιθετική κίνηση εναντίον τους κάτι όμως που δεν είναι και απόλυτα σίγουρο.
Σύμφωνα με το Al-Masdar News οι Κούρδοι απέρριψαν κάθε πιθανότητα να αποσυρθούν ανατολι9κά του Ευφράτη όπως ζητούν οι Τούρκοι και για ακριβώς αυτό το λόγο υπάρχει έντονη δυσπιστία στο πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία αυτή.
Ο τούρκος βοηθός πρωθυπουργού ανέφερε πάντως πως οι ΗΠΑ θα κρατήσουν το λόγο τους και θα αναγκάσουν τις κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.
Στο μεταξύ οι τουρκικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του FSA συνεχίζουν την προώθηση καταλαμβάνοντας 40 χωριά νότια και ανατολικά της Τζαραμπλούς βόρεια από το Χαλέπι τα οποία πριν βρίσκονταν στην κατοχή των δυνάμεων του YPG και του SDF. Όπως ανέφερε  το CNΝ turk οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν  την κατάληψη ακόμη 10 χωριών στην περιοχή αναφέροντας την εκκαθάριση συνολικά 400 τ.χλμ.

Παράλληλα οι  τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως προχώρησαν τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον 61 αεροπορικές προσβολές βομβαρδίζοντας 21 βάσεις χωρίς όμως να διευκρινίσουν σε ποια ομάδα ανήκαν οι βάσεις αυτές.
Η σημερινή κατάσταση στην βόρεια Συρία. Με το πράσινο και το μπλε απεικονίζονται οι δυνάμεις της Τουρκίας και του FSA. Με το κίτρινο οι δυνάμεις των YPG/SDF κλαι με το μαύρο οι δυνάμεις της ISIS
https://pbs.twimg.com/media/CrBQ356VUAAyvTf.jpg:large
Στο μεταξύ οι δυνάμεις της φιλοκουρδικής οργάνωσης SDF ήρθαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την ISIS προωθώντας τις θέσεις τους στα χωρία Herbel και Um Hosh
pronews