30.8.16

“Να φύγουμε από το Ιντσιρλίκ” η απάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ στον τουρκικό εκβιασμό


Απάντηση στην απαίτηση της Τουρκίας  να αποσυρθεί το ψήφισμα για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων έδωσε ο Γερμανό ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ο  Σταϊνμάιερ απέρριψε την απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνδεθεί το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής (Bundestag), ,με το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφθούν μέλη της Bundestag την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο Στάϊνμάιερ είπε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες» ο Γερμανό ΥΠΕΞ είπε ότι είναι επιφυλακτικός με τέτοιες γενικές καταδίκες. «Είμαι της γνώμης, ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε την σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε ας ελπίσουμε μια πολιτική λύση».

militaire