8.8.16

Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Γιατί οι γάτες έχουν εμμονή με τα κουτιά;---Οι πιο όμορφες γάτες στο κόσμο!


Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας (φυσικά και θα υπήρχε), η μέρα που γιορτάζουμε αυτά τα πανέμορφα, κομψά, μοναχικά, αρκετές φορές δύστροπα αλλά πάντα υπέροχα αιλουροειδή -είτε μιλάμε για μικρά, είτε για μεγάλα, είτε για οικόσιτα, είτε για άγρια.
Όσοι από εσάς έχετε γάτα ή φίλους που έχουν γάτα (ή, έστω, σύνδεση στο ίντερνετ) σίγουρα έχετε παρατηρήσει την λατρεία που έχουν τα συγκεκριμένα ζώα με τα κουτιά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προς τι αυτή η εμμονή, όμως;

cats and boxes
Οι επιστημονική κοινότητα, πάντα παρούσα για την επίλυση τόσο σημαντικών ερωτημάτων, κατάφερε να δώσει για άλλη μια φορά την απάντηση.
Επιστήμονες της Κτηνιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης διεξήγαγαν έρευνα σε γάτες καταφυγίων, χωρίζοντάς τα ζώα σε δύο ομάδες: στη μία ομάδα γατών έδωσαν κουτιά και στην άλλη όχι. Παρατήρησαν έπειτα τη συμπεριφορά τους για 15 ημέρες, αξιολογώντας την με τη βοήθεια του Turner Cat-Stress-Score (CSS), μιας κλίμακας που υπολογίζει το άγχος της γάτας (ναι, υπάρχει).
cats and boxes
cats and boxes
Την τρίτη ημέρα, οι γάτες που είχαν κουτιά για να κρύβονται σημείωσαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερα σκορ στο CSS, καθώς και λιγότερη μεταβλητότητα. Κάποιες γάτες χωρίς κουτιά ήταν μια χαρά, αλλά οι υπόλοιπες εμφάνισαν σημάδια άγχους, πολύ μεγαλύτερα από αυτές που είχαν κουτιά. Με το χρόνο, το άγχος των γατών που δεν είχαν κουτιά μειώθηκε, με αποτέλεσμα την 14η μέρα να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με αυτές που είχαν κουτιά.
cats and boxes
cats and boxes
Το δείγμα γατών που χρησιμοποιήθηκε αποτελούταν από μόλις 19 ζώα, αλλά η μελέτη καταλήγει στο εξής: «Το κουτί φαίνεται πως είναι ένα σημαντικό εφόδιο για τη γάτα ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος στο νέο περιβάλλον ενός καταφυγίου, τις πρώτες εβδομάδες μετά την άφιξή της».
cats and boxes
cats and boxes
Παρόλα αυτά, το γιατί ακριβώς οι γάτες αγαπούν τόσο τα κουτιά τους είναι κάπως πιο δύσκολο να εξηγηθεί από την επιστήμη, αν και το Wired διερευνά κάποιες θεωρίες. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η θεωρία πως στις γάτες αρέσει η ζεστασιά που τους παρέχει το κουτί, καθώς και το γεγονός πως είναι μια πρώτης τάξεως κρυψώνα που τις βοηθά να αποφεύγουν τις κοινωνικές δεσμεύσεις -είπαμε, είναι, κατά βάση, μοναχικά πλάσματα.
cats and boxes
Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά τόσο επειδή τις βοηθούν να αποβάλουν το άγχος που τους προκαλεί ένα νέο περιβάλλον, όσο και επειδή τις κρατούν μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο με τον οποίο μερικές φορές δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση. Δεν τις αδικούμε.
cats and boxes