21.8.16

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ:



Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της DSCA, με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2016, το State Department ενέκρινε πιθανή πώληση μέσω FMS αεροπορικών όπλων και πυρομαχικών ακριβείας στην NSPA (NATO Support & Procurement Agency)  για δυνητική μεταβίβαση σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Στο πακέτο περιλαμβάνονται 500 κιτ μετατροπής JDAM τύπου KMU-556 F/B, 40 κιτ μετατροπής JDAM τύπου KMU-557 F/B, 1.500 κιτ μετατροπής JDAM τύπου KMU-572 F/B, 1.000 συλλογές κατεύθυνσης βομβών Enhanced Paveway-II των χιλίων λιβρών τύπου MAU-210E/B, επιπλέον 300 MAU-210E/B για βόμβες GBU-49, 1.025 συλλογές MAU-169L/B για βόμβες GBU-12, 1.350 προγραμματιζόμενοι πυροσωλήνες FMU-152A/B, 1.085 συλλογές πτερυγίων καθοδήγησης MXU-650K/B για κατευθυνόμενς βόμβες GBU-12, καθώς και αδιευκρίνιστες ποσότητες αισθητήρων λέιζερ DSU-38A/B και DSU-33D/B, συλλογών μετατροπής Wireless Paveway Avionics Kit (WIPAK) για βόμβες Enhanced Paveway-II bombs και ηλεκτρικών πυροσωλήνων FMU-139C/B. Επίσης περιλαμβάνει υπηρεσίες μεταφορών, υποστήριξης και επισκευών. Το συνολικό υπολογιζόμενο κόστος του πακέτου ανέρχεται στα 231 εκατ. $.

Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ, η προκήρυξη για την πρόσληψη 600 μάχιμων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών. Σε αυτή τη φάση οι θέσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν στο σύνολό τους τον Στρατό Ξηράς και, ειδικότερα, Μονάδες του Δ’ ΣΣ, της ΑΣΔΕΝ και της 1ης ΜΠ. Αναλυτικότερα προβλέπεται η πρόσληψη 300 ατόμων στις Ειδικές Δυνάμεις, 160 ατόμων στο Πεζικό, 50 ατόμων στο Όπλο των Τεθωρακισμέ­νων, 60 ατόμων στο Πυροβολικό, 15 ατόμων στο Μηχανικό και 15 στις Διαβιβάσεις. Θα ακολουθήσει αργότερα εντός του έτους και νέα προκήρυξη για την πρόσληψη 200 ΟΒΑ για το Π.Ν. και άλλων 200 για την Π.Α.
 
Περισσότερα στοιχεία έγιναν γνωστά για το πρόγραμμα αναβάθμισης και αντικατάστασης του υφιστάμενου εξοπλισμού εναέριας επιτήρησης των αεροσκαφών F-406HCG και των ελικοπτέρων AS-365N3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνολικού προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε δύο αεροσκάφη και σε δύο ελικόπτερα πρόκειται να εγκατασταθούν νέα συγκροτήματα αισθητήρων ΕΟ, νέα συστήματα AIS, νέες κονσόλες χειρισμού συστημάτων και νέα συστήματα δορυφορικών ζεύξεων δεδομένων. Επιπλέον τα αεροσκάφη πρόκειται να αποκτήσουν και νέο ραντάρ έρευνας με ικανότητα SAR/ISAR. Υποδομή για εκ περιτροπής εγκατάσταση των νέων συστημάτων (στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για καλύτερη διαχείριση των ιπτάμενων μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), πρόκειται να αποκτήσουν ακόμη ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος των προαναφερθέντων τύπων. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα πρέπει να παραδώσει τα υλικά εντός 18 μηνών.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση προσωπικού Μονάδων της 32ης ΤΑΞΠΝ και της 1ης ΤΑΞΑΣ. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στην τεχνική καταρρίχησης από πύργο και στη συνέχεια Τακτικές Ασκήσεις συνεργασίας με ελικόπτερα UH-1H.



Από 8 έως 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προσωπικό Μονάδων της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας. Η συνεκπαίδευση διεξήχθη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ και αφορούσε στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.



Πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, η τελετή απονομής Διπλωμάτων και Διακριτικών Πτερύγων Αλεξιπτωτιστή , σε 25 Ευέλπιδες και σε 5 Σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευση στην πτώση με αλεξίπτωτο και πραγματοποίησαν τα προβλεπόμενα άλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα. Οι εν λόγω Σπουδαστές των Παραγωγικών Σχολών εκπαιδεύθηκαν σε εθελοντική βάση και σημειώνεται ότι απώλεσαν μέρος της καλοκαιρινής τους άδειας για τον σκοπό αυτό. Τα διακριτικά επιδόθηκαν από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.



Στις 17 Αυγούστου ο Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης συνοδευόμενος από τον Α/Σ Αντιναύαρχο Κ. Καραγεώργη, επέβη εν πλω επί της φρεγάτας Ναβαρίνον όπου παρακολούθησε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στο πλαίσιο φυλακής σκοπούντος.        
         
Στρατιωτική διπλωματία – Εθιμοτυπία 
Το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου, η 331 Μοίρα  της 114ΠΜ συμμετείχε, με ένα διθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000-5, στο «Bucharest International Air Show 2016» (BIAS 2016), για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης Πολεμικής Μοίρας της Ρουμανίας, αλλά και των 110 χρόνων από την πρώτη αυτόνομη μηχανική πτήση σχεδίασης και κατασκευής αεροσκάφους από τον Ρουμάνο μηχανικό Traian Vuia, το οποίο διεξήχθη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Επίσης, στο Show συμμετείχαν με αεροσκάφη η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ουκρανία και η Τσεχία, καθώς και αεροσκάφη γενικής αεροπλοΐας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Στις 11 Αυγούστου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, μετέβη αυθημερόν στην Αεροπορική Βάση Ramstein, στην Γερμανία, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης, όπου παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής  της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής [United States Air Forces in Europe (USAFE) – Air Forces Africa (AFAFRICA)] και της Διοίκησης Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, από τον Πτέραρχο Frank Gorenc στον Πτέραρχο Tod D. Wolters.



Στις 17 Αυγούστου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη σε φυλάκια της 8ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ. Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε το στρατόπεδο «ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ» και τα φυλάκια «ΚΑΤΩ ΑΕΤΟΥ» και «ΛΗΜΕΡΙΟΥ».

Υπογράφηκε στις 4 Αυγούστου 2016, κατόπιν εγκρίσεως από το ΥΠΕΘΑ, συμφωνία συνεργασίας της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ) με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Η συμφωνία καλύπτει τους τομείς έρευνας, ψηφιοποίησης, μικροφωτογράφησης, και θα συντελέσει στην εκπαίδευση - απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας για το προσωπικό και των δύο φορέων. Η ΥΣΑ λειτουργεί προγράμματα ψηφιοποίησης με σύγχρονα μηχανήματα ψηφιοποίησης και παραγωγής μικροφίλμ από ψηφιοποιημένο αρχείο, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της ΥΣΑ», που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ΕΒΕ διαχειρίζεται το υλικό των εθνικών συλλογών, με υλικό από την Ελλάδα  και το εξωτερικό οιασδήποτε γλώσσας και μορφής και το καθιστά προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο στους τομείς της βιβλιογραφίας και της συντήρησης, διατήρησης, ψηφιοποίησης και αποκατάστασης υλικού και της πληροφόρησης που έχει σχέση με αυτά, και έχει μακρά εξειδίκευση στους τομείς της εμφάνισης και αναπαραγωγής μικροφίλμ.
 
Ασφάλεια
Με τίτλο «Κανονισμός πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aircraft Systems-UAS)» συμπεριλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση στη Βουλή οι προτεινόμενοι κανόνες και περιορισμοί στη χρήση UAS στον ελληνικό χώρο. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ως απαραίτητη η ύπαρξη στα UAS ενεργού μηχανισμού γεωπερίφραξης, δηλαδή αυτόματο περιορισμό εισόδου σε ζώνες απαγόρευσης πτήσης (Νο Flying Zones-NFZ). Επιπρόσθετα ο operator οφείλει να αναφέρει στην αρμόδια Ελληνική Αεροπορική Αρχή (ΥΠΑ), τυχόν δυσλειτουργίες και ελαττώματα της συσκευής που ήδη έχουν προκαλέσει ή δύνανται να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Η δήλωση κατοχής και χρήσης του drone στη αρμόδια αρχή θα είναι υποχρεωτική. Ο κανονισμός θα διαχωρίζει επίσης τη χρήση των UAS για περιπτώσεις επαγγελματικής χρήσης. Στους operators/ ιδιοκτήτες, θα προβλέπεται καταχώρηση του εμπορικού drone σε λίστα με ειδικό μητρώο, που θα τηρείται και θα ενημερώνεται από την ΥΠΑ. Στην ίδια αυτή κατηγορία θα προβλέπεται έκδοση συγκεκριμένου πιστοποιητικού, για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, επίκειται η άφιξη στην Ελλάδα αποσπασμένων υπαλλήλων της Europol, όπως προβλέπεται από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Europol και της ΕΛ.ΑΣ. που υπογράφτηκε προ μερικών μηνών. Η Ολλανδή επικεφαλής του κλιμακίου των Eυρωπαίων αστυνομικών αναμένεται στην Ελλάδα την 20ή Αυγούστου και πρόκειται να εγκατασταθεί στα γραφεία του European Union Regional Task Force (πρώην γραφείο Frontex) στον Πειραιά. Θα ηγηθεί μιας ομάδας περίπου 50 αστυνομικών ειδικευμένων σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας, στην οποία, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετάσχουν και Έλληνες αξιωματικοί. Έχουν μάλιστα ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και προεπιλεγεί για να μπουν στην ομάδα αστυνομικοί από την Αντιτρομοκρατική και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας καθώς επίσης από την ΕΥΠ. Αρχικά, τα μέλη του πανευρωπαϊκού κλιμακίου θα παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα και αμέσως μετά θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Κύπρος
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Χρ. Φωκαΐδη, τα κρούσματα φυγοστρατίας στην Εθνική Φρουρά μειώθηκαν για φέτος κατά 35-40%. Σε αυτό φαίνεται πως συνετέλεσε και η μείωση της θητείας στην Κύπρο, στους 14 μήνες.