8.8.16

Ένα ακόμη μικρό θαύμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Επειδή η προπαγάνδα καλά κρατεί και οι κυβερνητικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να εμφανίζουν ανθηρή την κατάσταση στη χώρα, ας καταφύγουμε πάλι σε επίσημα στοιχεία, που δεν αμφισβητούνται και που αποδεικνύουν πως και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περαιτέρω μείωση σημείωσε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών από τις τράπεζες τον Ιούνιο, καθώς το υπόλοιπο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο τέλος Ιουνίου στα 201,7 δις ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.


Την ίδια ακριβώς ημέρα που έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή στις 27 Ιουλίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας.
Και πληροφορηθήκαμε πως οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν τον Ιούνιο μικρή επιτάχυνση.
Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,7% από 1,6% τον Μάιο και τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν με ρυθμό 1,7%, επίσης, έναντι 1,6% τον Μάιο.
Παράλληλα, η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% τον Ιούνιο έναντι 4,9% τον Μάιο. Η προσφορά χρήματος με τη στενότερη έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 8,6% έναντι 9,1% τον Ιούνιο.
Και πώς θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις αν δεν μπορούν να δανειστούν;
Σε όλα απάντησε ο κ. Παππάς στην περίφημο συνέντευξη στην ΕΡΤ, αλλά αυτό μάλλον δεν τον ενδιέφερε…
Κατά τα λοιπά, κάποιοι προσπαθούν να μας πουν ότι δεν έγινε και τίποτε που επιβλήθηκαν τα capital controls, δεν έγινε και τίποτε που χρειάστηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν έγινε και τίποτε που η χώρα ζει μέσα στην πολιτική και την οικονομική αβεβαιότητα από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι μόνο δεν λέει να σηκώσει κεφάλι, αλλά βυθίζεται όλο και πιο πολύ.
Και βέβαια, κατά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έγινε και τίποτε που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν και να αναπτυχθούν, ούτε έγινε και τίποτε που έπεσαν οι εξαγωγές και ζούμε με τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Μπροστά στο… θαύμα της διακυβέρνησης της χώρας από την παρέα τους, τίποτε δεν έχει σημασία.
Αρκεί δηλαδή που βρέθηκαν οι ίδιοι στην εξουσία και μας έφεραν άλλα δύο μνημόνια με την «περήφανη διαπραγμάτευσή» τους.
Και γιατί έγιναν όλα αυτά;
Για το «γαμώ το», που είχε πει και ο κ. Τσίπρας – χωρίς να ενοχληθεί κανείς, ενώ αν το είχε πει κανέναν άλλος θα σηκωνόταν ο κόσμος στο ποδάρι.