21.8.16

Ξυδάκης: Θα πράξουμε ό,τι απαιτείται για τις γερμανικές οφειλές


 Τη θέση της κυβέρνησης πως «θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο για τις γερμανικές αποζημιώσεις», εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Ξυδάκης, η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές «είναι πρωτίστως θέμα ηθικό».

«Η Ελλάδα θυσίασε πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού. Απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που χάθηκαν. Η άλλη πλευρά οφείλει να το αναγνωρίσει», τονίζει.
Αναφορικά με το το προσφυγικό ο κ. Ξυδάκης σημειώνει ότι «αποτελεί ιστορικό φαινόμενο που απαιτεί συντεταγμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση» και θεωρεί ότι «η χώρα θα είναι έτοιμη σε περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία».
Ερωτηθείς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπεγράφησαν με την ΠΓΔΜ, επισημαίνει ότι «αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβιώνουν και να συζητούν αρμονικά σε ένα περιβάλλον, όχι ιδιαιτέρως σταθερό».
«Το ζητούμενο, όμως, είναι η αμοιβαία καλή θέληση. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι υπερεθνικιστικές ακρότητες από την πλευρά της FYROM. Οι ιδεολογικές καταχρήσεις της ιστορίας και οι αλυτρωτικές υπερβολές δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους λαούς, γίνονται σχεδόν πάντα για εσωτερική κατανάλωση», προσθέτει.
http://ysterografa.gr/