19.8.16

Φυλακίζει τους πάντες ο Ερντογάν! 84 πανεπιστημιακοί και 29 επιθεωρητές τραπεζών στα μπουντρούμια

Η τουρκική αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 84 πανεπιστημιακών, κυρίως της πόλης Κόνια (Ικόνιο, κεντρική Τουρκία), τους οποίους κατηγορεί για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται με τη σειρά του ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Είκοσι εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε 17 επαρχίες της χώρας, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Ωστόσο οι περισσότεροι από τους υπόπτους εργάζονταν στο πανεπιστήμιο Σελτζούκ του Ικονίου, ο πρώην πρύτανης του οποίου, ο καθηγητής Χακί Γκιοκμπέλ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο συλλήψεων που έχουν ανακοινώσει οι εισαγγελείς, προσθέτει το Dogan.
Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές έθεσαν  υπό κράτηση 29 επιθεωρητές τραπεζών του φορέα εποπτείας των τραπεζών BDDK για “παράτυπες επιθεωρήσεις”, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο CNN Turk, αναφερόμενο στο, όπως φαίνεται, πιο πρόσφατο αυτό κύμα συλλήψεων στο οποίο προβαίνουν οι αρχές στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει μέχρι στιγμής υπό κράτηση περίπου 40.000 ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν μετά το αποτυχημένο αυτό πραξικόπημα, για το οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται αυτήν την κατηγορία. Περίπου οι μισοί από αυτούς που βρίσκονται υπό κράτηση έχουν συλληφθεί επισήμως.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει επίσης σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης του στρατού, του δημόσιου τομέα, της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, με σχεδόν 80.000 ανθρώπους να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους στον δημόσιο τομέα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ/militaire