14.8.16

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Κρήτης για τους 3.000 μετανάστες που στέλνει η Γερμανία


«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΣΒΟ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Κρήτης και αντιδρούν που με το έτσι θέλω και χωρίς να ερωτηθούν θα τους φορτώσουν 3.000 μετανάστες. «Θέλουν να μας κάνουν Λέσβο» λένε οι κάτοικοι.
Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει στο νησί 3.000 μετανάστες τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η κίνηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο 3, κατά το οποίο κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να στείλει σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσους πρόσφυγες κρίνει ως υπεράριθμους στο έδαφός του. Οι Κρητικοί ωστόσο εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τουρισμό η έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων στο νησί και αντιδρούν. «Θέλουν να μας κάνουν Λέσβο» φωνάζουν.
Την απόφαση αυτή της Γερμανίας υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου με επικεφαλής τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης στο Ηράκλειο και προανήγγειλε τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην Κρήτη.
Οι πρόσφυγες θα αρχίσουν να φτάνουν αεροπορικώς στην Κρήτη, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του του στο Ράδιο Κρήτη ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πραγματικό κόστος που έχει επιβαρυνθεί η χώρα μας από την έναρξη της εισροής προσφύγων, ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διέθεσε μέχρι τώρα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα 330 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε Μ.Κ.Ο., εκ των οποίων τα περισσότερα σε Μ.Κ.Ο. του εξωτερικού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον γραμματέα πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, οι 3.000 πρόσφυγες θα είναι μόνο η αρχή, καθώς υποστηρίζει ότι συνολικά 5.000 μετανάστες θα μεταφερθούν στο νησί. Ο κ. Αυγενάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για εν κρυπτώ διαδικασίες και κλειστές διαδικασίες με «εκλεκτούς προσκεκλημένους» συγκεκριμένους δημάρχους και φορείς του νησιού. «Ως ΝΔ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα» σχολίασε, αναφέροντας παράλληλα ότι όπου πάνε οι μετανάστες θα μείνουν μόνιμα.
Αναλυτικά η δήλωση του Λ.Αυγενάκη για το επίμαχο θέμα
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πήγε εν κρυπτώ προ τριών ημερών στην Κρήτη και συν εννοήθηκε με κάποιους δημάρχους, τον περιφερειάρχη, και κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κληθούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλοι συναρμόδιοι φορείς και δήμαρχοι. «Ως ΝΔ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το θέμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι όπου μεταφερθούν οι μετανάστες, θα μείνουν μόνιμα.
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ακόμη ότι η μεταφορά των πρώτων 2.000 μεταναστών δεν διαψεύστηκε ποτέ από τους τοπικούς φορείς που μετείχαν στην σύσκεψη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.
«Γιατί δεν έχει γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών; Γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν έχουν απορροφηθεί το προβλεπόμενα κονδύλια; Ποια είναι η διαχείριση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.
Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης
Ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς κανένα σχέδιο και διάλογο επιδιώκει να μετατρέψει την Κρήτη σε Ειδομένη και Ελληνικό και κάλεσε «τον κ. Τσίπρα και την παρέα του», να σοβαρευτούν άμεσα.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στην καθεστωτική της λογική και νοοτροπία, εν μέσω τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε δια στόματος κ. Μουζάλα την πρόθεση της να δημιουργήσει 4 νέα hot spot στη Κρήτη για τη φιλοξενία 2000 μεταναστών. Δυστυχώς, οι άνθρωποι παραμένουν αδιόρθωτοι και δεν μαθαίνουν από τα αποτελέσματα της τραγικής τους πολιτικής», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.
«Χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς κανένα διάλογο με τους τοπικούς φορείς, επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κρήτη σε Ειδομένη και Ελληνικό. Ως βουλευτής Κρήτης τάσσομαι κάθετα αντίθετος στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα πρέπει να κατανοήσουν ότι με σχεδιασμούς του ποδαριού δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό. Κάνω έκκληση, να σοβαρευτούν άμεσα και να σταματήσουν το καταστρεπτικό τους έργο. Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει», πρόσθεσε ακόμη.