19.7.16

F.T: Έλληνες φοροελεγκτές κάνουν έφοδο στην οικία πρώην τοπικού διευθυντή της τράπεζας UBS


Έλληνες ελεγκτές έκαναν έφοδο στην οικία ενός πρώην τοπικού διευθυντή τηςUBS  στο πλαίσιο μιας διευρυμένης έρευνας για ύποπτους φοροδιαφυγής σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: "Greek tax investigators raid home of former local UBS bank boss".  

Η έφοδος στην οικία του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου είναι η τελευταία απόπειρα ευρωπαϊκών χωρών με έλλειψη ρευστότητας να διαπεράσουν τη μυστικότητα ελβετικών τραπεζών με την ελπίδα να ενισχύσουν τα ελλειμματικά ταμεία τους. Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και δίσκους, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της εφόδου. 
Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα ως την πρόσληψή του από την κεντροδεξιά κυβέρνηση τον Μάιο 2013 στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός ταμείου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας που έχουν πληγεί. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να κάνει σχόλια.  
Η ελληνική έρευνα στηρίζεται σε πληροφορίες λογαριασμών του υποκαταστήματος της UBS στη Γενεύη που περιέχονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια έδωσαν και στην Αθήνα. Κάνοντας διασταυρώσεις ανάμεσα σε αριθμούς λογαριασμών και ημερομηνίες γέννησης στη λίστα αυτή και σε εγχώρια αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, οι έλληνες ελεγκτές έκαναν μια λίστα 1000 ύποπτων φοροφυγάδων, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν την έρευνα. Κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς, πρόσθεσαν τα άτομα αυτά. 
Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της. Ελπίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στοΛουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.  
Η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, είπε: «Δεν έχουμε ειδοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με φερόμενη έρευνα της UBS.» Η τράπεζα αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Η UBS δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχέςνα παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα είπε ότι «αναμένει άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.  
Η UBS έχει περάσει την τελευταία δεκαετία παλεύοντας με τις αρνητικές συνέπειες της ανάμειξής της στην φοροδιαφυγή. Τον Ιούλιο του 2008, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δημοσίευσε έκθεση που για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι πολλές τεχνικές των ελβετικών τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν για απόκρυψη κεφαλαίων. Οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από τον Bradley Birkenfeld, πρώην τραπεζίτη της UBS. 
To 2009, η UBS ήλθε σε συμφωνία με αμερικανούς εισαγγελείς, σύμφωνα με την οποία, ως αντάλλαγμα για την αποφυγή ποινικών διώξεων για συνδρομή Αμερικανών σε φοροδιαφυγή, η τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων. 
Ο Birkenfeld  εξέτισε ποινή δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για το ρόλο του στο σχήμα της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 2012, έλαβε 104 εκατ. δολάρια,  τη μεγαλύτερη πληρωμή μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΠΑ που ανταμείβει τους καταγγέλλοντες. 
Ο ειλικρινής πρώην τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις, που υποπτεύονται ότι η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα τον πλησίασε και τον περασμένο μήνα έδωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εκτεταμένη» ένορκη κατάθεση στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. 
Ο Birkenfeld είπε στους Financial Times ότι στη δήλωσή του περιέγραψε πώς τραπεζίτες της UBS ενεργούσαν για να ενθαρρύνουν πελάτες σε χώρες όπως τηνΕλλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις μυστικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της τράπεζας, που τυπικά περιλάμβαναν τη δημιουργία εταιρειών βιτρίνας, διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατεπιστεύματα.  
«Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα», δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στη Γενεύη και Ζυρίχη». 
Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, οι έλληνες ερευνητές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ.   
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες ύποπτους για φοροδιαφυγή, που κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, εν μέρει για να αυξήσει τα έσοδα αλλά επίσης να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της, σε μια ώρα που οι Έλληνες έχουν κτυπηθεί σκληρά από νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων. 
Το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα  εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη για ποινικές κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα. 

Η διαδρομή του χρήματος 

  • 2005 Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS. Είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. 
  • 2008 Η διερευνητική επιτροπή του  αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους. 
  • 2009 Ως μέρος της συμφωνίας με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκ δολ. και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας. 
  • 2012 Αρχές στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS συνολικής αξίας 3,5 δισ. γαλλικά φράγκα (3,6 δισ. δολ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εκκινήσουν περαιτέρω έρευνες. 
  • 2013 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το «πρόγραμμα ελβετικών τραπεζών», σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δισ. δολ. Ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών αυξάνονται. 
  • 2016 Μετά την επίπληξη προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για την αποτυχία τους  να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα στις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα γερμανικά στοιχεία. 
 http://newpost.gr/