15.7.16

Εμείς στο χαβά μας, ενώ η Άγκυρα εξοπλίζει με τουρκικούς πυραύλους τα μαχητικά F-35 και μεταγωγικά C-295 (φωτό)


ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΟΠΛΑ 

του Λ. Λιγουριώτη
Δυο σημαντικές συμφωνίες υπέγραψε η κρατική βιομηχανία κατασκευής πυραύλων της Τουρκίας Roketsan στο πλαίσιο της αεροδιαστημικής Έκθεσης Farnborough που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.
 
Την ώρα που η Ελλάδα έβαλε στο Υπερ-Ταμείο που οδηγεί σε αποκρατικοποιήσεις την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ και αφήνει στην τύχη της τα ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ), η τουρκική κρατική εταιρία συμφώνησε να  τοποθετήσει βόμβα κατευθυνόμενη με λέιζερ στο μεταγωγικό αεροσκάφος C 295 της ευρωπαϊκής Airbus και το από αέρος εκτοξευόμενο βλήμα πλεύσης (cruise)  χαμηλής παρατηρησιμότητας SOM-J  στα F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin, που θα πάρει και η Τουρκία.
 
Την πρώτη συμφωνία  η Roketsan την υπέγραψε επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης  με την εταιρία σχεδιασμού και κατασκευάστρια των αεροσκαφών F-35, ως συνέχεια προηγούμενων συμβατικών βημάτων που είχαν γίνει. Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση του κατευθυνόμενου πυραυλικού συστήματος ( κατηγορίας κρουζ) SOM-J στα αεροσκάφη F-35.
 
Υπενθυμίζεται, ότι το SOM που έχει αναπτυχθεί από τις τουρκικές Tubitak SAGE και Roketsan, είναι αυτόνομο, παντός καιρού, μακρού βεληνεκούς, χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής ακριβείας βλήμα πλεύσης που μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί στα μαχητικά F-16 (CCIP και Block 40) και τα εκσυγχρονισμένα Φαντομ ( F-4E 2020) της τουρκικής διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων (THK).
 
Ο SOM-J είναι ουσιαστικά μια μικρότερη έκδοση του πυραύλου μακρού πλήγματος αέρος-επιφανείας SOM της Roketsan, με μέγεθος ειδικά για μεταφορά στις εσωτερικές αποθήκες του F-35. Συγκρινόμενος με τον SOM, ο κορμός του πυραύλου και το ωφέλιμο φορτίο του SOM-J έχουν συρρικνωθεί, αλλά η εμβέλεια των περίπου 100 ναυτικών μιλίων παραμένει η ίδια, αναφέρει η Roketsan.
 
Απειλή στο Αιγαίο...
 
Την πρώτη πτήση του SOM-J  η Τουρκία φιλοδοξεί να την κάνει μέχρι τα τέλη του 2016. O SOM-J θα συναρμολογείται σε εγκαταστάσεις στην Άγκυρα και η Αγκυρα φιλοδοξεί να τα πλασάρει και στους υπόλοιπους χρήστες του F-35 συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ- εξ ου και η τελευταία σύμβαση.
 
Με τα SOM-J θα εξοπλιστούν βασικά τα τουρκικά F-35. Κατά τις δημοσιευθείσες πληροφορίες η  έκδοση J του πυραύλου αναπτύχθηκε με ειδικά χαρακτηριστικά για να βάλει στόχους επιφανείας. Ο πύραυλος SOM-J έχει σχεδιαστεί να έχει βεληνεκές 100 ναυτικών μιλίων, δηλαδή 185 χιλιομέτρων και μετά την εκτόξευση του θα ανοίγουν στην ουρά του 4 πτερύγια ισορροπίας. Ο πύραυλος  ως χαμηλής παρατηρησιμότητας, θα πετάει πολύ χαμηλά και  υποστηρίζεται ότι δεν θα εντοπίζεται από τα ραντάρ. Επί ξηράς ο SOM-J  με ένα δικό του σύστημα πλοήγησης θα ακολουθεί το ανάγλυφο της γης.
 
Το σύστημα θα έχει η δυνατότητα συνεργασίας με τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AWCS)  και να αλλάζει στόχους καθώς και  γωνία πρόσκρουσης και  τροχιά προσέγγισης. 
 
Από το 2018 σχεδιάζεται να ενταχθεί σε χρήση από το F-35. 
 
Τη δεύτερη συμφωνία η Roketsan  την υπέγραψε με την Airbus (με την  οποία έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται στο πεδίο των ελικοπτέρων)  και βάση αυτής θα τοποθετήσει αφενός βόμβα κατευθυνόμενη με λέιζερ Teber και αφετέρου πυραύλους Cirit και LUMTAS στο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C295 της ευρωπαϊκής εταιρίας.Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό το C295,  θα μετατραπεί σε ιπτάμενο πυροβολείο δηλαδή <>..Το C-295 που το έχουν αρκετές χώρες σε διάφορες εκδόσεις και εφαρμογές,κατασκευάζεται και συναρμολογείται από την  Airbus Military σε εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο του San Pablo, σε Σεβίλλη ,της Ισπανία. Είναι μια εξέλιξη του ισπανο-ινδονησιακό μεταγωγικό αεροσκάφος CASA / IPTN CN-235 , αλλά με πολύ μεγαλύτερη άτρακτο, περισσότερες δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου και νέους κινητήρες
 
Το C-295 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 1998. Το 2012, η (τότε) EADS ανακοίνωσε αρκετές σχεδιαστικές βελτιώσεις στη βάση του C-295 ώστε να μπορεί να μεταφέρει όπλα  εναντίον πλοίων.
 
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η Αγκυρα ενδεχομένως να επιδιώξει ( ή να επιδιώκει ήδη...) να ενσωματώσει τα όπλα αυτα και στα τουρκικά CN-235 που χρησιμοποιεί ως αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο κατά κόρον...
 ----------------
 φωτο 1 : βόμβα κατευθυνόμενη με λέιζερ Teber
 
φωτο 2 :πύραυλος Cirit 
 
φωτο 3:πυραυλικό σύστημα SOM-J 
 
 
 
pronews