13.7.16

Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον


ΕΓΓΟΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το όνομα του ελληνικής καταγωγής ναυάρχου εν αποστρατεία και πλέον πρύτανη της σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts Τζέιμς Σταυρίδη περιλαμβάνεται στην τελική λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων της Χίλαρι Κλίντον.
Ο κ. Σταυρίδης, γνωστός στο ελληνικό κοινό αφού έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ ικανοποιεί τις προυποθέσεις που έχει θέσει το επιτελείο της Κλίντον εκ των οποίων να έχει στρατιωτική εμπειρία.
Η αμερικανική εφημερίδα New York Times που αποκαλύπτει και τις συγκεκριμένες πληροφορίες επικαλείται πηγές κοντά στην Κλίντον, που αναφέρουν ότι πάντα ήταν πιθανό να επιλέξει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία στην τελική λίστα των υποψηφίων της για τη θέση του αντιπροέδρου. 
Στα τέσσερα χρόνια που υπηρέτησε ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής στο ΝΑΤΟ επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή- σε Αφγανιστάν, Λιβύη και Συρία- όπως και στα Βαλκάνια και ενάντια στην πειρατεία στις ακτές της Αφρικής. Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1976 ενώ το 1984. Το «στρατόπεδο» της Κλίντον δεν δέχθηκε να σχολιάσει, μετά από αίτημα των New York Times, όπως και ο ίδιος ο κ. Σταυρίδης.
Εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης, τον οποίο συνάδελφοί του στρατιωτικοί αποκαλούν «Ζορμπά», ο Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1955 στο Δυτικό Παλμ Μπιτς της Φλόριντα από τη Σίρλεϊ Σάφερ και τον Τζορτζ Σταυρίδη.
Στην Αθήνα έζησε τρία από τα παιδικά του χρόνια, μεταξύ 1962 και 1964, όταν ο πατέρας του Γιώργος Ζαφείρης Σταυρίδης, επίσης στρατιωτικός, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

πηγη: pronews