18.7.16

Το αποτυχημένο πραξικόπημα, η εκδίκηση Ερντογάν και οι σοβαροί κίνδυνοι για την Ελλάδα


ΘΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει κρίσιμη και μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Όσοι πιστεύουν πώς το πραξικόπημα αποφεύχθηκε και ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέκτησε τον έλεγχο κάνουν μεγάλο λάθος. Ίσα Ίσα που τώρα αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα στη γειτονική χώρα, μία ανάσα από τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Κατ' αρχήν, τρεις ημέρες μετά, η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πάρει 100% τον έλεγχο στα χέρια της, ειδικά στις περιοχές της Άγκυρας. Υπάρχουν ακόμη εστίες “φωτιάς” που κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να εξελιχθούν. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πώς 42 ελικόπτερα φέρονται να αγνοούνται, να μην είναι δηλαδή στις βάσεις τους. Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται και ποιος τα ελέγχει.
Είναι πολύ πιθανό, ήδη γράφεται και αναφέρεται, πώς μπορεί να εκδηλωθεί και νέα κίνηση ανατροπής του Ερντογάν, αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις συλλαμβάνουν όποιον βρουν μπροστά τους. Κάποιοι θεωρούν πώς το πραξικόπημα που έγινε τη νύχτα της Παρασκευής ήταν ερασιτεχνικό και δεν μπορούσε να έχει αποτελέσματα. Και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει.
Αν δεν ελέγχεις τις ειδικές δυνάμεις και δεν είναι αυτές που θα πρωτοστατήσουν στο πραξικόπημα, όπως και δεν καταλάβεις κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επικοινωνίες, τότε κάθε κίνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν μιλάμε βέβαια για ενέργεια σύλληψης και εκτέλεσης του Τούρκου Προέδρου. Ούτε κατά διάνοια υπήρξε.
Θα μπορούσαν οι πραξικοπηματίες να συλλάβουν τον Ρ.Τ. Ερντογάν ενώ βρίσκονταν στη Μαρμαρίδα ή εν συνέχεια να καταρρίψουν το κυβερνητικό αεροσκάφος με μαχητικά που είχαν υπό τον έλεγχο τους οι στασιαστές. Ούτε αυτό έγινε αν και χθες αργά βγήκαν πληροφορίες από το Reuters ότι δύο μαχητικά F-16 προσέγγισαν το Airbus του Τούρκου Προέδρου και ήρθαν απέναντι με δύο ακόμη που συνόδευαν το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Το πραξικόπημα λοιπόν, ερασιτεχνικό ή μη, σε γνώση ή όχι του Ερντογάν απέτυχε και δόθηκε η ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να συλλάβει στρατιωτικούς, δικαστές και πανεπιστημιακούς που δεν ήταν μαζί του αλλά απέναντι του. Κάποιοι θεωρούν πώς γι' αυτό το λόγο μπορεί να ήταν και στημένο. Να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν να τελειώσει μαζί τους.
Στη μέθη της... επιτυχίας καταστολής του πραξικοπήματος ωστόσο και με τον λαό να τον στηρίζει, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν “σαρώνει” τα πάντα και τους πάντες και τα βάζει με τις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νέο πραξικόπημα σε βάρος του. Και ίσως την επόμενη φορά να είναι πολύ πιο καλά οργανωμένο, με την καθοδήγηση και των ΗΠΑ.
Η επαναφορά της θανατικής ποινής για τους στασιαστές, όπως ζητούν οι θιασώτες του κ. Ερντογάν, επί δικαίων και αδίκων μάλιστα, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να μπουζουριάσει όσους θέλει με την κατηγορία της ανάμιξης στο πραξικόπημα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Κανείς δεν θέλει την Τουρκία να μετατρέπεται σε ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως επίσης και τις γενικευμένες συρράξεις. Είναι προφανές πώς η δράση φέρνει αντίδραση και ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει πλέον πολλούς εχθρούς. Η κατάσταση στη χώρα έχει ξεφύγει και οδηγείται σε μία πόλωση μεταξύ των υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου και των αντιφρονούντων. Κι αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και εμείς είμαστε ακριβώς δίπλα του. Αυτός είναι ο λόγος που στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η συμπεριφορά του Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Ειδικά αν συνεχίσει να κοντράρει τις ΗΠΑ.
Η κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας μπορεί να διαχυθεί στο Αιγαίο ή στον Έβρο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έκρηξη μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη χώρα μας.
Ιδίως ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν μία απάντηση των ηττημένων πραξικοπηματιών σε βάρος της Ελλάδας ή την επόμενη φορά να ενταχθεί στα σχέδια των πραξικοπηματιών και η Ελλάδα με την πρόκληση ενός “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο ή τον Έβρο. Άλλωστε αυτό προβλέπει το σχέδιο “Βαριοπούλα” που το τελευταίο διάστημα Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν ανακινήσει.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα και θα συνεχίσουν για μεγάλο ακόμη διάστημα. Μπορεί όχι στην κατάσταση που βρέθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με ανακλήσεις αδειών, ετοιμότητα 2 λεπτών για τα αεροσκάφη και 2 ωρών για τα πλοία, αλλά μία σχετική επιφυλακή θα συνεχίσει να υπάρχει για παν ενδεχόμενο.
Κι αυτό γιατί από την στιγμή που οι πραξικοπηματίες είχαν στον έλεγχο τους μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων ή και επιθετικά και πιθανόν πλοία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να στήσουν μία κρίση με την Ελλάδα. Κι αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να το διαχειριστούν.  
pronews