1.7.16

Δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της «Μαρινόπουλος» - Ελπίδες για τους εργαζόμενους


ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ;

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του Μαρινόπουλου, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πρόταση Σκλαβενίτη.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου, απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα, παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού. 
 
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.
 
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει το ενδιαφέρον του Σκλαβενίτη καθώς βασικό ενδιαφέρον αποτελούν  τα σημεία πώλησης- supermarket της «Μαρινόπουλος» τα οποία τώρα τελούν υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.
 
Xθες πρώτο το pronews.gr είχε αποκαλύψει την σημερινή κατάθεση πρότασης του Σκλαβενίτη με το δελτί τύπου της δικηγορικής εταιρείας Ν.Αγαπηνός
 
«Σύμφωνα με πληροφορίες της δικηγορικής μας εταιρίας, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για την εξαγορά της Μαρινόπουλος μέσω επιστολής που θα προσκομιστεί αύριο στο Δικαστήριο.
 
 Για να έχει όμως αντικείμενο αυτό το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης θα πρέπει να υπάρχουν τα σημεία πώλησης- supermarket της Μαρινόπουλος τα οποία αποτελούν και το κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων περί αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και διαδικασίας εκτελέσεως στα πλαίσια του άρθρου 99 του Νόμου 3588/07 εξαιρεί ρητώς τις μισθώσεις.
 
Επισημαίνουμε ότι με δεδομένο ότι η Μαρινόπουλος ΑΕ οφείλει μισθώματα πολλών μηνών μπορεί να συνεχιστείη διαδικασία εκτελέσεως ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ των μέτρων!
Επιπροσθέτως, επιμένουμε ότι για την προστασία των πιστωτών δεν πρέπει να αρθούν οι κατασχέσεις των λογαριασμών μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως εξυγίανσης.
Τέλος, η συζήτηση της αιτήσεως είναι αδιανόητο να λάβει χώρα σε τόσο μακρινή δικάσιμο. 
 
Απαιτείται και επιβάλλεται η παρέμβαση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών προκειμένου η δικάσιμος να ορισθεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
 
Ν.Αγαπηνός Δικηγορική Εταιρία»
 
Πράγματι σήμερα το pronews.gr επιβεβαιώθηκε καθώς τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99 της εταιρείας Μαρινόπουλος διερευνά η εταιρεία Ι. & Σ. Σκλαβενίτης με επιστολή της που αναγνώστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης της Μαρινόπουλος ΑΕ για το άρθρο 99.
 
Αναφέρεται επί λέξει:
 
«Κύριοι,
 
Μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η I. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιχθείσες από τον Όμιλο της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους Πιστωτές και τις Δανείστριες Τράπεζες.
 
Είναι προφανές ότι η τελική συμμετοχή της Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων,στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και τις Τράπεζες.
 
Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (Οικονομικού, Φορολογικού και Νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

pronews