11.7.16

Άγνωστο πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αλλά και ο αριθμός των δόσεων


Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ παρά το γεγονός ότι σε τέσσερις ημέρες ολοκληρώνεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Ως εκ τούτου άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των δόσεων με τις οποίες θα πληρωθεί ο φετινός φόρος ακινήτων. Για αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων όμως άγνωστο παραμένει και το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο έχει φέρει αλλαγές στον υπολογισμό.
Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλη παράταση στην ημερομηνία υποβολής δεν θα δοθεί Έτσι οι περίπου 900.000 φορολογούμενοι που ακόμα δεν έχουν κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να σπεύσουν έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Στη συνέχεια και με βάση τις νέες δηλώσεις το σύστημα θα καθορίσει ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Εάν το χρονοδιάγραμμα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα δεν αποκλείεται η εκκαθάριση να γίνει μέσα στον Ιούλιο και ο ΕΝΦΙΑ να πληρωθεί σε πέντε δόσεις, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και το Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση ο φόρος θα πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο.
Έστω και αν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο φόρος να πληρωθεί σε περισσότερες από τέσσερις δόσεις, μοιάζει μάλλον απίθανο οι δανειστές να αποδεχθούν ο φόρος να πληρωθεί και τους δύο πρώτους μήνες του 2017, οι οποίοι λογιστικά υπολογίζονται στο 2016.
Στον αέρα βρίσκονται όμως και χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι αν και γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ, ακόμα δεν ξέρουν πόσο «φουσκωμένος» θα είναι ο τελικός λογαριασμός. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή όταν θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει καταλήξει στο τελικό μοντέλο υπολογισμού του φόρου για τα αγροτεμάχια.
Αυτές τις ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσομοιώσεις με βάση τα διαφορετικά μοντέλα που εξετάζουν στο υπουργείο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι αλλαγές αποδίδουν τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά και αν δεν προκύπτει υπερβολικά «παραφουσκωμένος» λογαριασμός για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Το μόνο σίγουρο για τον φετινό ΕΝΦΙΑ είναι ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι αυξημένος για τουλάχιστον 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1/1/2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα.
Αντίθετα κερδισμένοι έως και 25% σε σχέση με τα περυσινά εκκαθαριστικά θα είναι όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν μία ή δύο το πολύ κατοικίες, ενώ αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι θα είναι τα εκκαθαριστικά των υπόλοιπων φυσικών προσώπων των οποίων η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
huffingtonpost