28.7.16

Η Τουρκία «σπάει» την συμφωνία για το προσφυγικό - Ανακαλεί τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά


Ευρωπαϊκό "Casus Belli" δεν υπάρχει; Που θα πάει αυτό; Η πράξη αυτή δεν είναι αιτία πολέμου; Juan

ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ «ΚΑΝΟΥΛΑ» ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ !

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
«Σπάει» την συμφωνία για το προσφυγικό η Τουρκία και ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά που υποτίθεται ότι είχαν πάει εκεί για να επιβλέψουν την εφαρμογή της.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη χώρα τους.
 
 
Βεβαίως ήταν αδιανόητο που η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί Τούρκοι πράκτορες να εγκατασταθούν στα ελληνικά νησιά και να αποκτήσουν εύκολα εικόνα για την άμυνά τους. Υπήρχε μαι αισιοδοξία ότι οι πράκτορες της ΜΙΤ είναι γνωστοί αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τους πράκτορες της υποτίθεται διαλυθείσας JITEM που ήταν η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.
 
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της Καθημερινής επισήμως η Αγκυρα αναφέρει στην Αθήνα πως οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. 
Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες για την αντικατάσταση-ανανέωση Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα η Αγκυρα πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.
Την ίδια ώρα η Αθήνα αναγνωρίζει πως υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου από την ελληνική πλευρά, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, επικρατεί σκεπτικισμός για το κατά πόσο θα γίνει η αντικατάσταση των αξιωματούχων.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελληνική αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.
Ο Ερντογάν είχε απείλησε δημόσια να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό κάτι που τελικά το κάνει. Στις 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
 
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Μάλιστα απείλησε ευθέως να ανοίξει τη «κάνουλα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα. 
 
«Η Τουρκία, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι; Ζητώ την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.»
 
«Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους. Τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί;»
 
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ετοιμάζεται να βουλιάξει και πάλι την Ελλάδα με χιλιάδες προσφύγων.
pronews