21.7.16

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ Στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων η Ελλάδα: Αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο


Την συμμετοχή της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) με αντίτιμο 10 εκατ. ευρώ αποφάσισε κυβέρνηση.
Η απόφαση για την υποβολή αιτήματος συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), ελήφθη σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) σε συνεδρίασή του υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, η οποία θα αποφέρει χρηματοδότηση σε μελλοντικά επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επίσημο αίτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως Διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων- στην οποία συμμετέχουν 37 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους- θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.
Η συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΙΙΒ υπολογίζεται στο ποσό των 10 εκατ. ευρώΑπό το ποσό αυτό τα 2 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν τα 4 πρώτα χρόνια, σε 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ.
Τα υπόλοιπα θα δοθούν αφού εκτιμηθεί το τελικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφερε ο καθένας.
Εφόσον το ελληνικό αίτημα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΙΙΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, τότε η σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της AIIB θα κατατεθεί στη Βουλή προς επικύρωση το αμέσως επόμενο διάστημα.
πηγη: pronews