31.7.16

Το είπε ο Γιουνκέρ; Ωχ…………


Του  συνεργάτη της Efenpress, Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ο  Μέγας Γκαφατζής  και πολιτικός κλόουν της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013, θέσεις που εξασφάλισε λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του στη διαχείριση σοβαρών διεθνών κρίσεων λόγω του ότι  υπηρέτησε ως πρωθυπουργός  του ….Λουξεμβούργου, φαίνεται ότι έχει αναλάβει να λέει τις αναγκαίες βλακείες που κανείς άλλος από τους «ευρωπαικούς εγκεφάλους» δεν δέχεται να πει.

Μας …..προειδοποίησε λοιπόν για τα αυτονόητα που όλοι γνωρίζουν άριστα λόγω των τελευταίων εξελίξεων αλλά γνώριζαν καλά  και τα τελευταία χρόνια ,  ότι δηλαδή η συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και μάλιστα λέγοντας αυτά που θα έλεγε ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης διαβάζει έστω μια εφημερίδα την ημέρα :
«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση». Και ολοκλήρωσε με την εκπληκτική διαπίστωση που μόνο ένας Γιουνκέρ θα μπορούσε να κάνει : « Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά».
Θυμίζω ότι πρόσφατα, σε επίσκεψή του – μετά ασπασμών και θερμών εναγκαλισμών με τον κ. Τσίπρα, είχε πει:  «Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. Είναι φίλη της Ελλάδας και  εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας».
Θυμίζω επίσης ότι τον Απρίλιο, ευρωπαικά – και Ελληνικά- ΜΜΕ μιλούσαν για «Κόντρα Κομισιόν- γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την οποία η ελληνική πλευρά ελπίζει να αξιοποιήσει υπέρ της» . Και την κόντρα αποτύπωναν ,  δηλώσεις Γιούνκερ πως  η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, δύο ημέρες πριν το Eurogroup.
Οι δηλώσεις αυτές βέβαια δε γίνονται για δικό μας χατήρι, αλλά αποτυπώνουν μία κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία όμως το Μαξίμου ελπίζει ότι θα αξιοποιήσει διαπραγματευτικά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας στη Βουλή επικαλέστηκε τις δηλώσεις Γιουνκερ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση.
Κι έχει πει… κι έχει πει….. κι άλλα… κι άλλα…. αλλά μη όντας σε εκτελεστικό πόστο και χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δράσης/απόφασης, μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός , είναι ενθουσιασμένος και τον έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει δημόσια για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα  , ο Γιούνκερ δεν μπορεί να κάνει τίποτε, δεν είναι καν φιλέλληνας, δεν παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις αφού οι πολιτικές και οικονομικές του εμπειρίες είναι ολίγες, ο λόγος του δεν μετράει σε κανέναν αλλά η κυβέρνηση τον έχει –περίπου- στρατολογήσει για να λέει πράγματα ευχάριστα για τον ελληνικό λαό. Κι όταν του ….ξεφεύγουν μερικά, σπεύδουμε εμείς να τον διορθώσουμε. Φέτος δεν ήταν που είπε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει περιοδεία στη Μακεδονία, τη Σερβία και στην  Τουρκία»;
Κι όπως είχα πρόσφατα διαβάσει στο anoixtoparathyro.gr : «Η γκάφα του να ανακοινώσει  τον θάνατο του Αραφάτ ενώ εκείνος ζούσε θεωρήθηκε απλή παρεξήγηση, που δεν του στέρησε το 2005,  δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έκτοτε δίνει χαστουκάκια στο μάγουλο του Ζαν Άσελμπορν, φιλάκια στον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ή προτείνει γραβάτες στον Τσίπρα και  τον πιάνει πατρικά από το χέρι. Μετά γυρίζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό -που θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή- για να του πει: «Γειά σου, δικτάτορα!»

Καταλαβαινόμαστε;