22.7.16

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: Ο Μ.Ομπάμα υποδέχτηκε τους οπαδούς του Φ.Γκιουλέν στον Λευκό Οίκο (εικόνες)

H φωτό προστέθηκε
από την Efenpress

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ!




του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 



 Σε ολική ρήξη με την νυν κυβέρνηση της Τουρκίας επιλέγει να έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα ο οποίος μετά το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του Φ.Γκιουλέν επέλεξε να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο οπαδούς του ιμάμη και μέλη των οργανώσεων του γνωστοποιώντας έτσι και ποιους θα προτιμούσε να δει στην εξουσία την Παρασκευή.
Θωρείται ότι πρόκειται για την ουσιαστική απάντηση των ΗΠΑ ως προς την τύχη του Φ.Γκιουλέν τον οποίο απλουστατα δεν θα τον εκδόσουν. Άλλωστε ο Φ.Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ μόνιμα και συγκεκριμένα στην Πενσυλβάνια καθώς του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από το αμερικανικό κράτος. Παρών στην επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ήταν ο πρόεδρος του ιδρύματος Rumi, Emre Çelik, και ο πρόεδρος της Τουρκο-Αμερικανικής συμμαχίας (ΤΑΑ) 
Αξίζει να τονιστεί ότι το Rumi Forum αναγνωρίζει ως επίτιμο πρόεδρό του τον ιδρυτή του τον Φ.Γκιουλέν. Το TAA θεωρείται Gülenist business organization δηλαδή πρόκειται για ένα είδος αμερικανοτουρκικού Επιμελητηρίου για να βοηθάει Τούρκους και Αμερικανούς στο να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα πλαισια του εορτασμού του τέλους του Ραμαζανιού. Μάλιστα ο Μ.Ομπάμα δεν έχασε την ευκαιρία να κολακεύσει και την εορτάζουσα αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα. "Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι τόσο πατριώτες, τόσο ενσωματωμένοι, τόσο Αμερικανοί, όσο και κάθε άλλα μέλη των Αμερικανικών οικογενειών", είπε ο Ομπάμα σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό του Άιντ αλ Φιτρ.
"Είτε η οικογένειά σας έχει ζήσει εδώ επί γενεές είτε έχετε μόλις έρθει, είσαστε ένα σημαντικό μέρος του ιστού της χώρας μας", είπε.
Με μια προσεκτική ματιά στην σελίδα του TAA φαίνεται η ισχυρή υποστήριξη του ιδρύματος στις γκιουλενιστικές ιδέες.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία χιλιάδες Τούρκων διαδήλωσαν για την έκδοση του Fethullah Gülen από τις ΗΠΑ στις γέφυρες του Βοσπόρου οι οποίες έγιναν εμβληματικές αφού εκεί ουσιαστικά αποτράπηκε το πραξικόπημα.
Σημειώνεται ότι εκεί σκοτώθηκαν πολίτες και τραυματίτηκαν δεκάδες όταν τα άρματα μάχης των πραξικοπηματιών άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Στον Λευκό Οίκο ο Emre Çelik δεν σταμάταγε λετπό να βγάζει χαμογελαστές σέλφι. «Ειδικές συναντήσεις στο Πράσινο Δωμάτιο του Λρυκού οίκου» τουιτάρισε.
Τον προηγούμενο Απρίλιο ο Μ.Ομπάμα είχε στείλει γράμμα στον γκιουλενιστικό οργανισμό «Διεθνές Φεστιβάλ Γλώσσας και Κουλτούρας» (IFLC), στην Ουάσινγκτον και υπογράμμιζε τις προσπάθειες να ενωθούν οι νέοι άνθρωποι απ όλο τον κόσμο. Και σε αυτό το φεστιβάλ διοργανωτές ήταν το Φόρουμ Rumi και TAA.
Στο μεταξύ το αμερικανικό State Department υποτίθεται ότι πρόσφεραι βοήθεια στις τουρκικές Αρχές για την διαδικασία έκδοσης του Fethullah Gülen όπως επίσης και στον σχηματισμό μιας κοινής ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί την διαδικασία.
Ο εκπρόσωπος του State Department John Kirby είπε «προσφέραμε βοήθεια στις τουρκικές Αρχές κθώς γίνονται εργασίες για την διαδικασία έκδοσης. Τους προσφέραμε ακόμα και πρόσκληση φιλοξενίας μια τουρκικής ομάδας εδώ ή να στείλουμε μία εμείς για να σχηματισθεί μια κοινή μονάδα»
Φυσικά όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης γράφτηκε στην... αόρατη γραφομηχανή του State Department 




 pronews