22.7.16

Ο Ερντογάν συνέλαβε και τον ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας στην Αθήνα για συμμετοχή στο πραξικόπημα


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ «8»; 

Εμπλοκή της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο πραξικόπημα κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν δείχνει η κατά πληροφορίες σύλληψη του ακολούθου Άμυνας. Ενδέχεται ωστόσο να επιχειρείται από την Άγκυρα και η εμπλοκή της Ελλάδας ως αντιστάθμισμα στην παράδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών της Αλεξανδρούπολης. Οι καιροί είναι πονηροί και κανείς δεν ξέρει.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πώς ο στρατιωτικός ακόλουθος που υπηρετούσε στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα βρίσκονταν στην Άγκυρα έχοντας άδεια και εκεί συνελήφθη για ανάμιξη στο πραξικόπημα χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Άλλωστε ο Ρ.Τ. Ερντογάν συλλαμβάνει, διώκει, απολύει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. 
Ο συγκεκριμένος ακόλουθος Άμυνας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες κατά το παρελθόν, ακόμη και ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο ενημέρωσης των ακολούθων Άμυνας στη χώρα μας για τις δραστηριότητες των Ένοπλων Δυνάμεων.
Η κατάσταση πάντως στην Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία στην Αθήνα, η οποία επί της ώρας θέλει να ασφαλίσει τα σύνορα τους και να αποτρέψει στασιαστές να εισέλθουν στην Ελλάδα, καθ' ότι γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση πώς μπορεί κάτι τέτοιο να το χρησιμοποιήσει η Τουρκία.  
Ήδη η απρόσμενη προσγείωση στην Αλεξανδρούπολη των «8» από την Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο, καθώς η Αθήνα υφίσταται την πιεστική απαίτηση Ερντογάν να τους εκδόσει στην Τουρκία. Η Αθήνα δε θέλει ούτε καν να ακούσει για κύκλο αστάθειας στην Τουρκία καθώς αν καταρρεύσει τίποτα δε μπορεί να προβλεφθεί τόσο στο προσφυγικό (αφού δε θα υφίσταται επί της ουσίας η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές) όσο και στα διμερή θέματα.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή με τον Ερντογάν να έχει το πάνω χέρι, ωστόσο η ρητορική και κυρίως οι πρακτικές του μπορούν αν πάσα στιγμή να προκαλέσουν ανάφλεξη και ενδεχομένως κρίση στο Αιγαίο.