21.7.16

Για τα «κλεψιμαίικα»!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αυτό που αποδεικνύεται συνεχώς αυτές τις μέρες, κατά τη συζήτηση του καλπονοθευτικού νόμου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι ότι Τσίπρας και Καμμένος (από κοντά και ο Λεβέντης και με τον Κουβέλη να… σπρώχνει από έξω και τον Παπανδρέου να… κάνει προτάσεις) είναι πως οι κύριοι αυτοί αν είναι με κάτι συνεπείς είναι με την εξουσιομανία τους – και όχι με το «πάγιο αίτημα για απλή αναλογική».
Αν κάτι επιθυμούν περισσότερο από κάθε τι, είναι οι καρέκλες τους (σημερινές και μελλοντικές) – και όχι η καλύτερη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης.
Άλλωστε, τον λαό χρησιμοποιούν πάντα όλες οι αυταρχικές κυβερνήσεις για να διαιωνίσουν την εξουσία τους – ο Τσάβες έκανε εκλογές για να παρατείνει τη θητεία του, ο Ερντογάν επικαλείται τον λαό για να επαναφέρει την ποινή του θανάτου, εξαπολύοντας ένα πρωτοφανές πογκρόμ με βάση λίστες προγραφών που υπήρχαν εκ των προτέρων.

Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε έναν εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του (και στα μέτρα των πρόθυμων υποστηρικτών του, που κινούνται μόνο με βάση τις δικές τους μικροκομματικές επιδιώξεις).
Και για να τον φτιάξει, δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις παλαιότερες διακηρύξεις και αποφάσεις του κόμματός του (που έγινε ενιαίο κόμμα για να υφαρπάξει τις 50 έδρες του «μπόνους», χάριν του οποίου ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις συνιστώσες του να αυτοδιαλυθούν), αλλά ούτε και αυτό το «πρόγραμμα» του Σεπτεμβρίου 2015, όπου μάλιστα υπόσχονταν κατάργηση του ορίου του 3%, αλλά και κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Ιδού τι αναφέρει το «πρόγραμμά» τους του Σεπτεμβρίου 2015 για τον εκλογικό νόμο – τον οποίο συνδύαζε και με σειρά αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα, που επίσης εξαφανίστηκαν:
«Σύστημα απλής αναλογικής καθιερώνεται συνταγματικά ως πάγιο εκλογικό σύστημα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση). Για τις Βουλευτικές Εκλογές το σύστημα απλής αναλογικής εφαρμόζεται σε κατά το δυνατόν πιο ισόρροπες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες. Καταργείται το εκλογικό όριο (σήμερα είναι 3%) για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός κόμματος».
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως όλα όσα έλεγαν ήσαν άθλια ψέματα.
Στις 20 Ιουλίου 2011, ο κ. Τσίπρας, παρουσία του κ. Γλέζου, είπε πως «αν η αριστερά μπορούσε να βρει σημεία κοινού βηματισμού θα ήταν πρώτη δύναμη, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δικομματισμός καταρρέει» - τότε του άρεσαν οι δημοσκοπήσεις.
Και ιδού τι είπε επί λέξει, απευθυνόμενος στον Μανώλη Γλέζο που ήταν δίπλα: «Θα παίρναμε και τις 50 έδρες που δίνει ο εκλογικός νόμος αλλά θα τις δίναμε πίσω γιατί είναι κλεψιμαίικες".
Αλλά τις έκλεψε και κράτησε τα «κλεψιμαίικα» δύο συνεχόμενες φορές μέσα σε έναν χρόνο – αφού προηγουμένως έδωσε μάχη για να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τον οποίο τώρα αλλάζει επειδή τότε τον βόλευε και τώρα δεν τον βολεύει.
Για τα «κλεψιμαίικα», ο κ. Τσίπρας, τον Μάιο του 2012, υπέβαλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ιδρυτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος.
Για τα «κλεψιμαίικα» ζήτησε τον Ιούλιο του 2013 από τις συνιστώσες του να αυτοδιαλυθούν.
Για τα «κλεψιμαίικα» ο κ. Τσίπρας δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2013, στη ΔΕΘ, ότι «ο εκλογικός νόμος σήμερα είναι τέτοιος. Δεν συμφωνούμε εμείς μ’ αυτόν, αλλά είναι τέτοιος που δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι αυτός, το κόμμα το οποίο θα είναι πρώτο, θα έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης».
Δηλαδή, δεν συμφωνούσε με τα κλεψιμαίικα, αλλά… δήλωνε ότι θα τα κλέψει!
Και τώρα, φτιάχνει νόμο που θα φαλκιδεύσει τη λαϊκή βούληση, ώστε κυβέρνηση να σχηματίζουν οι άλλοι, πλην αυτού που ο λαός φέρνει πρώτο με την ψήφο του!
Για τα κλεψιμαίικα το Φθινόπωρο του 2014 – και ενώ ετοίμαζαν ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές – δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα για αλλαγή εκλογικού νόμου – ο κ. Βούτσης έλεγε πως η ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου αποτελούσε ομολογία ήττας και ο Σκουρλέτης ότι «ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι άσσος στο μανίκι, τον οποίο πετάμε στο τραπέζι».
Για τα κλεψιμαίικα, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, έλεγαν ότι ο εκλογικός νόμος μπορεί να περιμένει για αργότερα. Πότε αργότερα; Μα όταν θα έπεφταν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ!
Ακόμη και τον Αύγουστο του 2015, δεκαπέντε μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ο κ. Βούτσης έλεγε πως «ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς».
Διότι τον χρειάζονταν τότε τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο που σήμερα καταργούν, για να πάρουν τις πενήντα έδρες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Δηλαδή, για τα «κλεψιμαίικα»!
Κλεψιμαίικη υπήρξε άλλωστε πάντα κάθε ψήφος στους Τσίπρα και Καμμένο.
Κλεμμένη με ψέματα για σχίσιμο του μνημονίου ντάλα μεσημέρι και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και νταούλια και λύρες και ζουρνάδες.
Θυμήθηκαν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο τώρα, αφού υπέγραψαν δύο μνημονιάρες, επέβαλαν άγρια φορολογία και περικοπές και οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Και υποστηρίζουν πως αυτός, ο εκλογικός νόμος, είναι ο καημός του λαού που χειμάζεται.
Σωστά! Διότι δεν μπορούν πλέον να κλέψουν την ψήφο με τα συνήθη ψέματα και αποφάσισαν να την κλέψουν με τον εκλογικό νόμο.
Για τα κλεψιμαίικα δηλαδή!
Όσο για τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, πραγματικά μένει άναυδος κανείς μπροστά σε τόσο μεγάλο πολιτικό αμοραλισμό.
Αφού πέρασε μήνες στα κανάλια λέγοντας πως η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη χωρίς το «μπόνους», τώρα έρχεται ο ίδιος στη Βουλή και υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, λέγοντας με το πιο αθώο ύφος πως… επρόκειτο για προσωπικές του απόψεις.
Ως υπουργός Εσωτερικών μιλούσε για τον εκλογικό νόμο, αλλά οι απόψεις του ήταν προσωπικές.
Θέλει δηλαδή να μας πει ο κ. Κουρουμπλής πως οι δημοσιογράφοι που τον ρωτούσαν, το έκαναν όχι επειδή ήταν ο αρμόδιος υπουργός, αλλά επειδή ήταν ο μέγας και πολύς Κουρουμπλής.
Και δεν ήταν μια και δυο φορές που είπε τα ίδια πράγματα, τα οποία σήμερα εμφανίζει ως «προσωπικές απόψεις»!
Παραθέτω μερικές από τις παρεμβάσεις του:
-27 Φεβρουαρίου 2016, Έθνος της Κυριακής: «Το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων. Για παράδειγμα το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα κάποιο μπόνους».
-16 Μαΐου 2016, Σκάι, Πρώτη Γραμμή: «Δεν στέκεται κυβέρνηση που δεν υπάρχει το πρώτο κόμμα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το πρώτο κόμμα».
Γιατί την απλή αναλογική: «Δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ. Όμως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;». Για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών: «Εδώ είναι η μεγάλη ανατροπή που μπορεί να επέλθει. Ξέρετε όλοι τι σημαίνει η Β’ Αθηνών. Είναι το εκκολαπτήριο όλων των πλοκών, των συμπλοκών και των διαπλοκών. Ήρθε 4 φορές στη Βουλή η διάταξη για να σπάσει και ως από μηχανής Θεός κάτι βρισκόταν και αποσυρόταν. Θα γίνει. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση γιατί εδώ δημιουργείς μεγάλο έλλειμμα ισοδυναμίας της ψήφου. Εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι να γίνουν περιφέρειες 10 βουλευτών, το πολύ».
-20 Ιουνίου 2016, Μέγκα: «Η πρόταση που θα κάνω για τον εκλογικό νόμο στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται το άλλο Σαββατοκύριακο, είναι απλή αναλογική, αλλά εάν η κοινωνία δώσει σ’ ένα κόμμα ή σ’ ένα συνασπισμό κομμάτων ένα υψηλό ποσοστό πχ 40% περιορίζει κατά κάποιον τρόπο την απλή αναλογική από 100% στο 90%, συνεπώς με αυτόν τον τρόπο, οι υπόλοιπες διακόσιες εβδομήντα έδρες από τις τριακόσιες, είναι απλή αναλογική.
Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσω τις προτάσεις μου στην Κεντρική Επιτροπή και από κει και πέρα, θα πειθαρχήσουμε όλοι στις όποιες αποφάσεις της. Το όριο δεν θα πέσει από το 3% στο 2,5%. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις προτάσεις μου».
-23 Ιουνίου 2016, Κοινωνία Ώρα Μέγκα:  «Ο καθένας μας λειτουργεί μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα, άρα έχω και εγώ δικαίωμα να έχω άποψη μέχρι που να ληφθούν αποφάσεις από τα κεντρικά όργανα. Όταν ληφθούν, οφείλει κανείς να πειθαρχήσει σε αυτές τις αποφάσεις. Η δική μου άποψη είναι ότι πάμε σε απλή αναλογική ουσιαστικά. Αλλά αφήνουμε ένα ενδεχόμενο, εάν η ελληνική κοινωνία προκρίνει να δώσει την δυνατότητα σε ένα κόμμα ή σε έναν σχηματισμό ένα ποσοστό (το οποίο εγώ τοποθετώ στο 40% αλλά δεν είναι εμμονή, αν υπάρξει διάθεση από τα κόμματα, το συζητάμε) μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων, την διακυβέρνηση της χώρας. Και του δίνει πλέον η κοινωνία, με αυτή την επιλογή, ένα μπόνους. Το οποίο είναι περίπου το 10% του συνόλου των βουλευτών, γύρων στους 28 με 30 βουλευτές. Άρα λοιπόν, για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση, απλή αναλογική στους 270 βουλευτές. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές δίδονται από την κοινωνία ως μπόνους, στο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα. Το όριο του 3% θα παραμείνει».
-24 Ιουνίου 2016, Real Fm: “Η προσωπική μου άποψη είναι σαφής: Σπάμε τις μεγάλες περιφέρειες, θεσμοθετώντας έτσι την ισότητα και την ισοδυναμία της ψήφου, διευκολύνουμε την εσωκομματική δημοκρατία με την ανατρεπόμενη λίστα, θεσπίζουμε την ψήφο στα 17.
Και για να γίνει σαφές: Το 90% των εδρών κατανέμονται με απλή αναλογική. Εάν όμως ο ελληνικός λαός δώσει ένα υψηλό ποσοστό στο πρώτο κόμμα ή στα συνεργαζόμενα κόμματα, το 10% των εδρών πάει σ' αυτά. Εάν λοιπόν ο λαός δώσει αυτό το υψηλό ποσοστό, συνάγεται ότι αυτό το κόμμα θέλει να τον κυβερνήσει και συνεπώς του δίνει αυτός, τις 30 έδρες. Επίσης, το όριο εισόδου του 3% μένει.
Να λάβουμε υπ΄ όψιν μας πως δεν είμαστε το κόμμα του 4% και πως είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και η πολιτική σταθερότητα πρέπει να είναι μέσα στο μυαλό μας. Ο ελληνικός πρέπει να κυβερνάται. Καλά είναι αυτά τα ωραία λόγια αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, κάτι το οποίο εγώ το πιστεύω, με ποιον θα συνεργαστεί;
Κι εγώ, θα το πω και στην Κεντρική Επιτροπή αύριο, «κινδυνεύει» να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία. Ας το λάβουμε κι αυτό υπ΄ όψιν. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Τότε, με την έννοια της απλής αναλογικής, θα πρέπει να καταργήσουμε και το 3%. Σ΄ ένα δημοκρατικό κόμμα με ηρεμία και χωρίς εμμονές θα πρέπει να λέμε την άποψή μας. Όταν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει, σ' αυτό οφείλουμε να πειθαρχήσουμε όλοι».
-26 Ιουνίου 2016, Βήμα της Κυριακής: Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% - δηλαδή 30 έδρες - να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώνει άνω του 40%. Παράλληλα, προτείνει το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στα 17 και συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές.
Μετά από όλα αυτά, ας μην διαμαρτύρεται ο κ. Κουρουμπλής…
Τόσα χρόνια έπρεπε πια να το μάθει πως ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!