21.7.16

Εντοπίστηκαν τα Blackhawk της επιχείρησης κατά του Ερντογάν - Συνεχίζεται το κυνήγι για τους «Μπορντό Μπερελί»


Η "ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΗ" ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΤΙΣ Ε.Δ.

Τα ελικόπτερα τύπου Blackhawk που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση κατά του Ρ.Τ. Ερντογάν στη Μαρμαρίδα έχουν βρεθεί, αλλά η επιχείρηση αναζήτησης των “Μπορντό Μπερελί”, που χθες είχε ως συνέπεια να τεθούν σε συναγερμός και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή της Σύμης και της Κω συνεχίζεται.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι Τούρκοι κομάντος βρίσκονται ακόμη στην περιοχή ή την έχουν εγκαταλείψει προ πολλού. Όπως και να έχει πάντως, ο κίνδυνος αυτομόλησης Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα μας και ειδικότερα στα νησιά είναι υπαρκτός και προκαλεί πονοκέφαλο στις ελληνικές αρχές, που θεωρούν ήδη πρόβλημα τους “8” στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες τα ελικόπτερα με τα οποία στήθηκε η επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου έχουν εντοπιστεί το ένα στη Σμύρνη και τα άλλα δύο στην Αλικαρνασσό. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν συνολικά τρία Blackhawk, αλλά οι Τούρκοι επιμένουν να εμπλέκουν και την Ελλάδα με το να θεωρούν πώς το (τέταρτο) Blackhawk που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχε στην ίδια επιχείρηση.
Τα μέλη των πληρωμάτων των τριών ελικοπτέρων έχουν συλληφθεί από την πρώτη στιγμή και ανακρίνονται από τις τουρκικές αρχές σε μία προσπάθεια να δώσουν ασφαλώς και πληροφορίες για το τι έγινε με τους “Μπορντό Μπερελί”. Ίσως και από τις καταθέσεις τους να προέκυψε πώς πιθανόν παραμένουν στην περιοχή της Μαρμαρίδας όπου και αναζητούνται.
Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκεται και ο αρχηγός της επιχείρησης εναντίον του Ερντογάν, υποπτέραρχος Γκιοκχάν Σαχίν Σονμέζτας, ο οποίος επίσης ανακρίνεται για να δώσει επιπλέον στοιχεία για το σχέδιο εξόντωσης του Τούρκου προέδρου, αλλά και μήπως οι πληροφορίες που δώσει οδηγήσουν στη σύλληψη των 25 έως 40 κομάντος που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.
Οι “Μπορντό Μπερελί” συνεχίζεται πάντως να αναζητούνται στην Ντάτσα και στην περιοχή της Μαρμαρίδας, κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης και το Λιμενικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στην ΕΥΠ υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα και έλεγχος της κάθε πληροφορίας που έφτανε, καθώς στην περιοχή υπάρχει και μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων.
Μόνο από ελληνικής πλευράς περιπολούν δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, η ΤΠΚ “Βότσης” και η κανονιοφόρος “Ναυμάχος” που και στα δύο πλοία επιβαίνουν ομάδες των ΕΤΕΘ, όπως επίσης και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα Super Puma κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν και σήμερα τις εναέριες περιπολίες.
Εννοείται πώς και οι δυνάμεις του Στρατού στα νησιά βρίσκονται σε επιφυλακή, εμ τα ραντάρ να καταγράφουν τα πάντα σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί τυχόν κίνηση πώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και δεν μιλάμε για μετανάστες, όπως με τα δύο φουσκωτά σκάφη συνέβη χθες. Πληροφορίες επίσης που δεν επιβεβαιώνονται ήθελαν τη Σύμη να ενισχύεται και με καταδρομείς για παν ενδεχόμενο.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, όπως εξ αρχής έχει γράψει το pronews.gr προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για πολλούς και διαφόρους λόγους. Από το να επιχειρηθεί “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο ή τον Έβρο από εναπομείναντες στασιαστές ή ακόμη και την Τουρκία σε μία προσπάθεια ο Ερντογάν να συσπειρώσει το κόσμο του, μέχρι να “σκάσει” το μεταναστευτικό και να πλημμυρίσουν εν μέσω καλοκαιριού τα ελληνικά νησιά από παράνομους μετανάστες.
Όπως και να έχει πάντως, αυτή η κατάσταση θα τραβήξει αρκετά και πρέπει να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Και δεν μιλάμε βεβαίως για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθ' ότι το στρατιωτικό προσωπικό έχει μάθει να ζει σε τέτοιες συνθήκες. 
pronews