22.7.16

Η άγνωστη ιστορία της 11/9 και το πραξικόπημα


Toυ Κώστα Μπετινάκη


Καθώς όλων τα μάτια ήταν στραμμένα στις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, μία άλλη είδηση πέρασε απαρατήρητη: «Η Σαουδική Αραβία βοήθησε τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίους τις ΗΠΑ».

Κι όμως αν συνδέσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ η εικόνα που θα δούμε είναι ξεκάθαρη. Όλα συνδέονται με εξελίξεις που αναμένονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τη συριακή κρίση.


«Τώρα γνωρίζουμε γιατί παρέμεναν κλειδωμένες 29 σελίδες από την έκθεση του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, επί 15 χρόνια», γράφει ο Paul Sperry στην ιστοσελίδα nypost.com. «Επειδή δείχνουν πως οι αεροπειρατές είχαν βοήθεια μέσα στις ΗΠΑ από Σαουδάραβες διπλωμάτες και κατασκόπους, στην οργάνωση και πραγματοποίηση των αεροπειρατιών τους». 


Μemorandum της CIA (*) με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2002, υποστήριζε πως «είχε επισημανθεί διασύνδεση, ανάμεσα στη σαουδαραβική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, το σαουδαραβικό προξενείο του Λος Άντζελες απ΄ όπου δινόταν υποστήριξη στους τρομοκράτες εκείνους με την έγκριση της σαουδαραβικής κυβέρνησης».

Επίσης σε φακέλους του FBI από το Μάρτιο του 2004 υποδεικνύονται δύο Σαουδάραβες κυβερνητικοί υπάλληλοι μυστικών υπηρεσιών, ότι βοήθησαν τους αεροπειρατές, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις. Για το λόγο αυτό, «το FBI είχε συστήσει ειδική ομάδα για να παρακολουθεί τις κινήσεις Σαουδαράβων βάσει των διασυνδέσεων που διακρίνονταν ανάμεσα στην σαουδαραβική κυβέρνηση με τους αεροπειρατές αλλά και άλλους υπόπτους της αλ Κάιντα».Αλλά η επιτροπή που ερευνούσε για την υπόθεση της 11/9 (όπως αποκαλείται η καταστροφική εκείνη ημέρα στις ΗΠΑ) φαίνεται πως δεν ήθελε να βγουν στη φόρα όλα τα στοιχεία.

Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα έγγραφα τα οποία δόθηκαν τώρα μόλις στη δημοσιότητα, αλλά περιέχουν πολλά σβησμένα στοιχεία.

Ακόμα και ολόκληρες παράγραφοι είναι σβησμένες σε βασικά και κρίσιμα σημεία. Έτσι βγαίνει το συμπέρασμα ότι βγαίνει ακόμη καπνός από το πυροβόλο όπλο αλλά μόνο το καπνό μας αφήνουν να δούμε. 

Πάντως, κατονομάζουν τον Σαουδάραβα πράκτορα Omar al-Bayoumi, ότι πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια στους Σαουδάραβες αεροπειρατές Khalid al-Mihdhar και Nawaf al-Hazmi μετά την άφιξή τους στο San Diego τον Φεβρουάριο του 2000.

Γιατί όμως η αμερικανική κυβέρνηση κράτησε τα τόσο σημαντικά αυτά στοιχεία βαθειά χωμένα σ΄ένα θησαυροφυλάκιο επί τόσο καιρό; Μα φυσικά επειδή δεν υπήρχε διάθεση να δημιουργηθούν κακές εντυπώσεις σε έναν τόσο καλό σύμμαχο και αγοραστή πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

Έπρεπε να στραφεί το μένος εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν ότι εκείνος είχε σχέση με την 11/9.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Οι 29 σελίδες αποδεικνύουν πως οι Σαουδάραβες, κάθε άλλο παρά σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν (μόνον στον εναλλακτικό Τύπο) δημοσιεύματα, που χαρακτηρίζουν τη σχέση της αμερικανικής κυβέρνησης με το βασίλειο των Σαούντι «παρόμοια του χρήστη με την ηρωίνη» (Kristen Breitweiser July 17, 2016 "Information Clearing House).

«Το γεγονός ότι ο διευθυντής της CIA Director John Brennan, βγήκε και δήλωσε πως οι δημοσιοποιημένες 28 σελίδες αποδεικνύουν ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση «δεν είχε ανάμειξη στα γεγονότα της 11/9» αποδεικνύει πως ο Μπρέναν δεν είναι άνθρωπος που ζει στην πραγματικότητα. Ζεις ε μια εικονική πραγματικότητα που τον τρέφει να υποστηρίζει τον Οίκο των Σαούντ».


H στιγμή της αποκάλυψης των απόρρητων στοιχείων που κατονομάζουν το σαουδαραβικό βασίλειο ως σπόνσορα της τρομοκρατίας, δεν είναι τυχαία. Έρχεται να συμπέσει με το αποτυχόν πραξικόπημα στην Τουρκία που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και φέρνει την Άγκυρα πιο κοντά στη Μόσχα
Μην ξεχνάμε όμως, ότι η έκθεση αυτή, συντάχθηκε στην περίοδο 2002-2003 όταν ο τότε πρόεδρος Μπους δεν ήθελε να ερευνηθεί το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να προστατέψει το βασιλικό περιβάλλον. Ο Μπους ήθελε να πάει σε πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν όχι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Γεγονός είναι πάντως, πως το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έδωσε επιχειρησιακή και οικονομική βοήθεια στους αεροπειρατές της 11/9. Και η αμερικανική κυβέρνηση είχε συγκαλύψει το γεγονός επί 15 χρόνια. Αυτό αποτελεί εγκληματική ενέργεια επειδή υποκρύπτει διαφθορά. Και επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στη διακυβέρνηση Μπους, αλλά και του προέδρου Ομπάμα.


Φαίνεται πως χαλάνε τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ξανασχεδιάσει το χάρτη στη Μέση Ανατολή.
Ποιος κρύβεται πίσω από το αποτυχόν πραξικόπημα στην Τουρκία; Ποιος το σχεδίασε; Γιατί απέτυχε; Όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επειδή σημασία έχει πως παραμερίζονται τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ελέγξει τις κρίσιμες ενεργειακές πηγές και το διάδρομο του αγωγού αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη.

Γράφει η «Daily Sahbah»: «Η αλλαγή της ρητορικής της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία είναι άμεσο επακόλουθο από την απογοήτευση της Άγκυρας λόγω της αμερικανικής πολιτικής αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές του YPG στη Συρία».

Αντί να ικανοποιήσει τις ανησυχίες ανασφάλειας του Ερντογάν, ο Ομπάμα προώθησε το όνειρο των ενεργειακών πολυεθνικών για την εξασφάλιση εδαφών στην ανατολική Συρία που θα χρησιμοποιηθούν ως δίοδος για τον αγωγό Κατάρ-ΕΕ. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι εκτός από την αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρς - Μόσχας και Τουρκίας με το Ισραήλ υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας Ερντογάν με το καθεστώς Άσαντ.

Πόσοι διάβασαν το άρθρο της GUARDIAN, πριν δύο εβδομάδες, (**) ότι «οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες πληροφορήθηκαν με έκδηλη ανησυχία τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ».

Στην είδηση δεν δόθηκε σημασία ώστε να αναμεταδοθεί από τα ασυνήθη Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

Κι όμως οι πληροφορίες δεν είχαν διαψευσθεί από την Άγκυρα, πως «η πληροφορία είχε διαρρεύσει από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αφού λοιπόν η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τον ηγέτη που πολεμά εδώ και πέντε χρόνια, σημαίνει μια δομική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της με πολύ ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις.

Ο Πούτιν - αν επιβεβαιωθεί - ότι βοήθησε με τις πληροφορίες που έδωσε να ενημερωθεί ο Ερντογάν για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, έχει να περιμένει ως αντάλλαγμα να μπλοκάρει ο Ερντογάν την ανάπτυξη από το ΝΑΤΟ μόνιμης αρμάδας στη Μαύρη Θάλασσα...

Αλλά όλα αυτά θα φανούν στο κοντινό μέλλον.

Επειδή ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στην ταραγμένη περιοχή...

zougla.gr