23.6.16

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΦΘΗΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «Ανεμος» αισιοδοξίας: Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα μετά την επαναφορά του waiver


Άνοδο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μέρες καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, μετά την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ. Άνοδο καταγράφουν και τα ομόλογα της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Η επαναφορά του waiver επιτρέπει ξανά την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους, ως εγγυήσεις για την λήψη κεφαλαίων από την κεντρική τράπεζα.
Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου, με λήξη τον Ιούλιο του 2017, βρίσκεται σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 7,78%, έχοντας υποχωρήσει έως και το 7,44% στις 10 Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης στο 7,89%.
«Για τα ελληνικά ομόλογα η απόφαση της ΕΚΤ ήταν καλά νέα. Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό αυτή τη φορά, και οι δανειστές δεν ήθελαν το επιπρόσθετο ρίσκο δεδομένου του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει Brexit θα υπάρξει περισσότερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα» εκτιμά ο Daniel Lenz, αναλυτής αγορών στην DZ Bank.
Παρ' όλα αυτά, οι συναλλαγές στο ελληνικό χρέος είναι περιορισμένες. Είναι ενδεικτικό ότι στην δευτερογενή αγορά ομολόγων (HDAT) αντιστοιχεί μόλις σε 18 εκατ. ευρώ αυτό τον μήνα (έως τις 17 Ιουνίου), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Ο όγκος για όλα τα ομόλογα ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Το υψηλότερο που έχει καταγραφεί είναι τα 136 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004.
Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα κινούνται σε στενό εύρος τιμών σήμερα, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί περιμένοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύεται κατά μόλις 1 μονάδα βάσης στο 0,07%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,39%, και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,46%.
Να σημειώσουμε ότι, το waiver τίθεται σε εφαρμογή από τις 29 Ιουνίου, ενώ στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι «το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE θα εξετασθεί σε επόμενη φάση».
Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη που υπόσχεται να επαναφέρει στην "κανονικότητα", από άποψης ρευστότητας τη χώρα. Σημαντικό είναι ότι γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επαναφέρει την παρέκκλιση από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης.
Η παρέκκλιση θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης (29 Ιουνίου 2016).
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία.
Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Η παρέκκλιση τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας. Η παρέκκλιση ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στη νομική πράξη θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης (haircuts) που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων".
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να «τεσταριστεί» η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σημείωσε ακόμα ότι οι συνθήκες στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο απαιτείται η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Με την απόφαση της ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Ετσι το όριο του ELA που σήμερα διαμορφώνεται σε 68,1 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί στα 58,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας και με την επαναφορά του waiver το ετήσιο όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η επαναφορά του waiver αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, ειδικά από ψυχολογικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι απομένουν ακόμα δύο αποφασιστικά βήματα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας: η μείωση του haircut και η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά το haircut, το «κούρεμα» που επιβάλλεται τώρα στις εγγυήσεις που παρέχουν οι εγχώριες τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στο 40% με 45%. Δηλαδή για κάθε 60 εκατ. που λαμβάνουν ως ρευστότητα, παρέχουν εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.
Η ΕΚΤ εξετάζει να επαναφέρει το haircut στο 20% με 25%, όσο δηλαδή ήταν στις αρχές του 2015, πριν από την περίφημη «διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με αναλυτές, η περικοπή του haircut είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, ακόμα και μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της χώρας, κάτι που ήδη έχει αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων του Δημοσίου.
pronews