18.6.16

Στοχευμένη η επίθεση στην Τζο Κοξ ισχυρίζεται η βρετανική αστυνομία (video)


Ανταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρηevdoxia_limperi
Θύμα στοχευμένης επίθεσης ήταν η Τζο Κοξ σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας έως τώρα.
Η αστυνομία του δυτικού Γιορκσάιρ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι ερευνά τις διασυνδέσειςπου είχε ο δράστης με ακροδεξιές οργανώσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το κίνητρο που είχε ο Μέιρ για να δολοφονήσει την βουλευτίνα των Εργατικών.

Ο Τόμας Μέιρ εξετάστηκε από δύο ειδικούς για την κατάσταση της ψυχικής του υγείας και θεωρήθηκε ικανός για ανάκριση.
Η αστυνομία του Γιορκσάιρ θεωρεί το περιστατικό απομονωμένο αλλά τηνεπίθεση στοχευμένη. Επίσης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής άλλου προσώπου. Ερευνά το γεγονός πως ο δράστης έφτασε να έχει στην κατοχή του παράνομα όπλο.
Αυτή τη στιγμή ερευνώνται το σπίτι του, αλλά και άλλες τοποθεσίες με τις οποίες συνεδόταν ο δράστης. Όλες οι ενδείξεις συνεχίζει η ανακοίνωση κατευθύνουν τις έρευνες προς ένα ανεξάρτητο και μεμονωμένο περιστατικό.
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ήταν μοναχικός με ελάχιστες επαφές και είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας όπως υποστήριξε ο αδελφός του στην εφημερίδα Τέλεγκραφ.
Επίσης είχε ιστορικό λευκού εθνικισμού. Ο Τόμας Μέιρ ήταν χρόνιοςυποστηρικτής της ακροδεξιάς νεοναζιστικής οργάνωσης Εθνική Συμμαχία που έδρασε για μερικές δεκαετίες έως το 2013 που ανέστειλε την δράση της.
Είχε αποδείξεις από χρήματα που έστειλε στην οργάνωση και από συνδρομές για περιοδικές εκδόσεις της Εθνικής Συμμαχίας. Ανάμεσα σε αυτές και τοεγχειρίδιο που περιλάμβανε την κατασκευή πιστολιού από υλικά που μπορεί να αγοράσει κανείς σε οποιοδήποτε κατάστημα. Επίσης βρέθηκαν και αποδείξεις με αγορές αυτών των υλικών από κατάστημα της περιοχής του.
Ο Τόμας Μέιρ ήταν επίσης συνδρομητής του ρατσιστικού περιοδικού «Πατριώτης Νότιας Αφρικής». Ο συντάκτης του περιοδικού δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι δεν είχε καμμία επαφή με τον δράστη από την δεκαετία του ’80 οπότε και έληξε η συνδρομή του ενώ έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένεια Κοξ.

ert.gr