13.6.16

Jaguar EBRC 6×6: Οι λεπτομέρειες για το όχημα (vid.)


Στην αποδέσμευση περισσοτέρων λεπτομερειών για το τροχοφόρο (6×6), τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης Jaguar EBRC (Engin Blinde de Reconnaissance), που θα αποτελεί το πιο εξελιγμένο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης που θα εισαχθεί σε υπηρεσία στο πλαίσιο του δικτυο-κεντρικού προγράμματος SCORPION, προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται, ότι το τριμελούς πληρώματος και προβλεπόμενου βάρους 25 τόνων όχημα Jaguar 6×6 αναπτύσσεται από βιομηχανική κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι Nexter Systems, Renault Trucks Defense και Thales Communications and Security και ότι υπό κατασκευή βρίσκονται τρία πρωτότυπα και ένα πρωτότυπο κινητικών δοκιμών.
Το όχημα θα εξοπλιστεί με το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) Atos SCORPION SCIS (SCORPION Combat Information System) που θα αντικαταστήσει πέντε υπάρχοντα συστήματα και το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οχημάτων σε αληθή χρόνο (real-time).
Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το πρώτο όχημα παραγωγής Jaguar 6×6 θα παραδοθεί το 2020 στο πλαίσιο της πρώτης φάσης (Step 1) του προγράμματος SCORPION, η οποία προβλέπει την παράδοση 110 οχημάτων του τύπου μέχρι το 2025.

Η παράδοση επιπλέον 138 οχημάτων θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης (Step 2) του προγράμματος SCORPION η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται το 2023. Συνολικά ο Στρατός της Γαλλίας θα παραλάβει 248 οχήματα Jaguar 6×6, τα οποία σε υπηρεσία θα αντικαταστήσουν τα ηλικιωμένα (διανύουν την τέταρτη δεκαετία του επιχειρησιακού τους βίου) τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC (κατασκευής Nexter Systems) και ERC-90 Sagaie (κατασκευής Panhard Defense).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδεσμεύθηκαν, το σκάφος και ο πύργος του Jaguar 6×6 θα είναι κατασκευασμένα από συγκολλημένο αλουμίνιο και θα φέρουν συλλογές πρόσθετης θωράκισης για την αύξηση του επιπέδου προστασίας. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό οι καταστροφικές δοκιμές αντιπροσωπευτικών σκαφών του Jaguar έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Οι συλλογές πρόσθετης θωράκισης που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται συλλογές κατά ναρκών / αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) και κατά αντιαρματικών ρουκετών) θα μπορούν να τοποθετούνται στο όχημα με κριτήριο το αναμενόμενο επίπεδο απειλής στο θέατρο επιχειρήσεων. Επίσης, στο όχημα θα μπορεί να προστεθεί σύστημα αυτοπροστασίας και στην οροφή του σύστημα παρεμβολής απειλών καθοδήγησης υπερύθρων.
Σε ότι αφορά τον κύριο οπλισμό του κατασκευής Nexter Systems πύργου με διμελές πλήρωμα, πρόκειται για το διαμετρήματος 40 χλστ. σύστημα πυροβόλου τηλεσκοπικών πυρομαχικών (CTAS: Cased Telescoped Armament System) που έχει αναπτύξει η κοινοπραξία CTAI.
Τον οπλισμό του Jaguar 6×6 συμπληρώνουν ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ. και δύο μεσαίου βεληνεκούς κατευθυνόμενα βλήματα MMP (Missile Movenne-Portee, που από το 2017 θα αντικαταστήσει τα MILAN και Javelin που διατίθενται από τον Στρατό της Γαλλίας ) σε αναδιπλούμενο εκτοξευτή.
defence-point