12.6.16

Συμφωνία σε όλα Ρωσίας-Ισραήλ: Ξεκινούν αεροναυτικές ασκήσεις - Η Gazprom μπαίνει σε "Λεβιάθαν" και "Ταμάρ" - Ρωσική ασπίδα σε Ελλάδα- Κύπρο (vid)


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ - ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ 

του Βασίλη Καπούλα
Ρωσία και Ισράηλ "τα βρήκαν" σε όλα και ξεκινούν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στην Μεσόγειο μετά την αποδοχή από τον Μ. Νετανιάχου της συμμετοχής της Gazprom στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων "Λεβιάθαν" και "Ταμάρ" αποδεχόμενος και την "ρωσική ασπίδα" στο φυσικό αέριο που είχε προτείνει εδώ και μήνες ο Β.Πούτιν.
 
Πρόκεται για μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ καθώς τερματίζεται η προνομιακή σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ ενώ δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Μεσόγειο με άμεσο όφελος για Ελλάδα και Κύπρο καθώς ο Β.Πούτιν επανέλαβε την δέσμευση του για "αμυντική ασπίδα" των ενεργειακών κοιτασμάτων ενώ τόνισε την άρνηση του για αγωγό προς Τουρκία.
 
Την Τρίτη που πέρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οικονομικά, στρατιωτικά και ενεργειακά ζητήματα.
 
"Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε εταιρεία από οποιαδήποτε χώρα που έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας" είπε ο Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη τύπου προσθέτωντας πως δεν υπάρχουν "νομικά εμπόδια ώστε να εμποδιστούν οι ρωσικές εταιρείες να εργαστούν σε πρότζεκτ στο Ισραήλ".
 
Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Μ.Νετανιάχου στη Μόσχα αυτό το χρόνο σηματοδοτώντας την 25η επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας.
 
Μ.Νετανιάχου και Β.Πούτιν συζήτησαν τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας και συμφωνήθηκε ότι τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να εκτελούν αποστολές δίπλα στα ισραηλίνά σύνορα χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
Στην συνάντηση Β.Πούτιν και Μ.Νετανιάχου συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Στρατηγός Hertzi Halevi, και ο Διοικητής της Mossad, Yossi Cohen.
 
Η κοινή στρατιωτική άσκηση των δύο χωρών θα γίνει αυτό το καλοκαίρι ως το πρώτο τμήμα των νέων αναβαθμισμένων σχέσεων των δύο χωρών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχουν Ισραηλινές και ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Μέσης Ανατολής που ρωσικά μαχητικά θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση Αραβικής χώρας και συγκεκριμένα τη βάση της Συρίας Hmeymim ενώ ρωσικά πλοία θα αποπλεύσουν από τις βάσεις σε Ταρτούς και Λαττάκεια για κοινές ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό και Αεροπορία.
 
Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ενεργειακής συμφωνίας που προαναφέραμε.
 
Οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν συμβόλαια για τα ισραηλινά κοιτάσματα "Λεβιάθαν" και "Ταμάρ".
 
Όπως είχε ήδη γράψει εδώ και καιρό με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το pronews.gr, μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ παιζόταν ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ).
 
Η Ρωσία δεν ήθελε και δεν θέλει με τίποτα αγωγό μέσω Τουρκίας ενώ είχε προτείνει την "ενεργειακή ασπίδα" στον Μ.Νετανιάχου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό τονίστηκε ξανά στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ότι δηλαδή το ρωσικό Ναυτικό και η Αεροπορία αποτελούν εγγύηση ότι καμία Αραβική ή μουσουλμανική δύναμη όπως Ιράν, Συρία ή Χεζμπολάχ δεν θα επιτεθούν στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
 
Η Ρωσία προσέφερε εγγυήσεις ότι θα στείλει "task force" για την Μεσόγειο πράγμα που ήδη γίνεται. Θα αποτελέσει "ασπίδα" για τους θαλάσσιους δρόμους, τους αεροδιαδρόμους ενώ θα υπάρξει διασύνδεση των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας-Ισραήλ όσο αναφορά την περιοχή αυτή.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Β.Πούτιν τόνισε ότι Ρωσία και Ισραήλ είναι "πραγματικοί σύμμαχοι" στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
 
"Mιλήσαμε για την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Το Ισραήλ γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και μάχεται κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε πραγματικοί σύμμαχοι, οι χώρες μας έχουν αρκετή εμπειρία στον πόλεμο κατά του εξτρεμισμού. Θα ενισχύσουμε τις επαφές μας με τους Ισραηλινούς συνεργάτες μας σε αυτό το πεδίο".
 
"Δίνουμε μεγάλη σημασία στις επαφές μας με το Ισραήλ όχι μόνο επειδή το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες-κλειδί της Μέσης Ανατολής αλλά επειδή οι δυο χώρες έχουν ιστορικές σχέσεις.
 
"Εκατοντάδες μετανάστες από την πρώην ΕΣΣΔ και την Ρωσία ζουν στο Ισραήλ και αυτό δείχνει την μεγλάλη προοπτική ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και ήμαστε ευγνωμονες γι αυτό".
 
Ο Μ.Νετανιάχου από την πλευρά του τόνισε πως "Ισραήλ και η Ρωσία αντιμετωπίζουν κοινές απειλές και έχουμε πολλά να συζητήσουμε".
 
Ευχαρίστησε την Ρωσία για την "θερμή" υποδοχή και τόνισε πως η ρωσική γλώσσα είναι μια "ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών γεγονός που θα μας βοηθήσει να καταφέρουμε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στο μέλλον τα οποία δεν θα βασίζονται μόνο στα κοινά συμφέροντα αλλά και στην αμοιβαία συμπάθεια. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας για μια ακόμη φορά".
 
"Η πρόοδος του Ισραήλ στη σφαίρα της καινοτομίας και της τεχνολογίας έγινε χάρη στους κατοίκους από την πρώην ΕΣΣΔ" πρόσθεσε ο Μ.Νετανιάχου.
 
"Ριζοσπάστες εξτρεμιστές θέλουν να κατακτήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τότε θα αποτελέσουν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Γι αυτό πρέπει να ενεργήσουμε κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο για να αποτραπεί η δημιουργία μιας "τρομοκρατικής βάσης". Πρέπει να μην επιτρέψουμε να πετύχουν οι τρομοκράτες".
 
"Οι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει μια σειρά αρκετών κρατών και θα συνεχίσουν τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες".
 
"Το Ισραήλ είναι στη μέση αυτής της καταιγίδας  αλλά παραδόξως είναι το Ισραήλ το πιο αξιόπιστο και σταθερό μέρος, ίσως το μόνο μέρος στην Μέση Ανατολη΄" είπε ο Μ.Νετανιάχου.
 
Σε μια επίδειξη διπλωματικής δεινότητας, πριν γίνει η συνάντηση Β.Πούτιν-Μ.Νετανιάχου, η Ρωσία επέστρεψε τo αμερικανικό άρμα μάχης M48 Patton του Ισραηλινού Στρατού που είχε αιχμαλωτιστεί από τις συριακές δυνάμεις μαζί με το πλήρωμα των τριών ατόμων στη μάχη του Sultan Yaakov στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982.
 
Το πλήρωμα «χάθηκε» εντελώς και συγκεκριμένα εξαφανίστηκαν οι ισραηλινοί στρατιώτες Zacharia Baumel, Yehuda Katz και Zvi Feldman.
 
Mετά την μάχη ο τότε πρόεδρος Hafez Assad, πατέρας του Bashar Assad, ο οποίος είχε δημιουργήσει την πρώτη ρωσοσυριακή συμμαχία το 1960, είχε συμφωνήσει να πάρουν οι Ρώσοι το άρμα μάχης ώστε να μελετήσουν την ενεργό θωράκιση που είχαν τοποθετήσει οι Ισραηλινοί.
 
Τριάντα χρόνια μετά, το άρμα μάχης έφτασε «σπίτι» του για να λάβει τη θέση του στο Μουσείο Kubinka ως αποτελέσματος της έκκλησης του Μ.Νετανιάχου προς τον Β.Πούτιν.
 
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο Β.Πούτιν συνομίλησε πρώτα με τον πρόεδρο Άσαντ και ίσως να αποκαλυφτεί τι απέγιναν οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες…
 
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μ.Νετανιάχου ευχαρίστησε προσωπικά τον Β.Πούτιν:
 
«Eυχαριστώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, που απάντησε στην έκκληση μου για επιστροφή του ισραηλινού άρματος μάχης που αιχμαλωτίστηκε στην μάχη του Sultan Yaakub»
 
Και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Μόσχα, Zvi Heifetz, ευχαρίστησε την Ρωσία, την ηγεσία της και προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο.









pronews