12.6.16

«Δυνατά» μπροστά το Brexit στις δημοσκοπήσεις: Nέο προβάδισμα για το «ναι» 11 μέρες πριν πάνε στις κάλπες οι Βρετανοί


Θα ήταν περίεργο μια υπερήφανη και ισχυρή  χώρα, σαν την Αγγλία, να υποταχθεί αμαχητί στην... "Ευρώπη" της  Γερμανίας! ΑΛΕΞ

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ «ΤΡΕΜΕΙ» ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

της Μαρίνας Νικολάκη
Ολο και πιο πολύ κερδίζει έδαφος το Brexit σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Sunday Times».
Ετσι κι αλλιώς το οικοδόμημα της ΕΕ έχει καταρρεύσει στα μάτια των Ευρωπαίων και φυσικά των Βρετανών που ψάχνουν ολοταχώς την έξοδο προκειμένου να μη δέχονται πλέον απειλές και υποδείξεις από Μέρκελ, Γιούνκερ και τους όμοιους τους.
Στα «σωθηκά» της Ευρωπαική Ένωσης ακούγεται πως υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αναστάτωση ενώ ήδη ο Β.Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι φοβάται ότι είναι πολύ πιθανό αν τελικά η Βρετανία αποχωρήσει πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της. Είναι να μη κάνει κάποιος την αρχή...
Η δημοσκόπηση δείχνει οριακό μεν αλλά σταθερό προβάδισμα υπέρ της αποχώρησης της Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική ένωση με το ποσοστό του «ναι» να ανέρχεται στο 43% , έναντι 42% που συγκεντρώνει το «όχι»!
Η ίδια εταιρεία είχε διαπιστώσει ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής είχε προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης σε μια δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
Οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες την 23η Ιουνίου για το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, μια απόφαση που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και τη διπλωματία στη Βρετανία και ευρύτερα.
Tα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά για την Ευρώπη και τους υποστηρικτές της παραμονής, καθώς το Brexit σύμφωνα και με τη δημοσκόπήση της ΟRB που διενεργήθηκε πριν δυο ημέρες το προβάδισμα υπέρ της αποχώρησης φτάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Η δημοσκόπηση της ORB διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Independent.
Σύμφωνα με το Reuters, η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή (10/6) δείχνει ότι το 55% προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του «Βrexit», ενώ μόλις το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.
Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 2.000 άτομα το διήμερο 8 με 9 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την Independent τα αποτέλεσμα είναι σταθμισμένα στο ποσοστό συμμετοχής. Επισημαίνεται ότι η εφημερίδα δεν έδωσε κάποιο στοιχείο για το πόσοι ήταν αναποφάσιστοι.
Η πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης ήταν ότι η στερλίναπραγματοποίησε βουτιά 1,5% έναντι του δολαρίου
O Σόιμπλε φοβάται και απειλεί αυξάνοντας τη πίεση προς τους Βρετανούς...
Το τελευταίο διάστημα και εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος ο Β.Σόιμπλε εξαπολύει σε όλους τους τόνους απειλές προς Βρετανούς μήπως σώσει ότι σώζεται έστω λίγο πριν τις κάλπες. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε στο Der Spiegel  ότι η Βρετανία θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους.
«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με το περιοδικό. Είπε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους». Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα αποχώρησης κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit.
«Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται αύριο.
«Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσει από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την υπάρξη της ΕΕ: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία»
Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν συνιστά απάντηση στο Brexit. Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε εώς τώρα».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Βρετανία πάντως είναι πως, αναλυτές των πολιτικών εξελίξεων αναφέρουν πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πλέον πολύ κοντά και πως έχει ήδη κριθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα κινηθεί στα όρια του στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων...

pronews