22.6.16

Αντίστροφη μέτρηση για Brexit ή Bremain: Η παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ και τα δραματικά διαγγέλματα Κάμερον


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ "ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ" 

Ο χρόνος κυλάει πλέον αντίστροφα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία που θα κρίνει αν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από την ΕΕ. Το βασικό ωστόσο ερώτημα δεν είναι αυτό, αλλά το αν θα παραμείνει “ζωντανή” ή όχι η ίδια η ΕΕ με το ποσοστό των δυσαρεστημένων Ευρωπαίων να αυξάνεται δραματικά από τις πολιτικές των Βρυξελλών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς το Brexit έχει ανακτήσει τη δυναμική του έναντι του Bremain που είχε περάσει μπροστά μετά την δολοφονία της βουλευτου Τζο Κόξ την προηγούμενη Παρασευή και απ' ότι φαίνεται πρόκειται για ένα σκληρό “ντέρμπι” με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα ποσοστά συγκεκριμένα είναι 43% υπέρ της εξόδου έναντι 44% υπέρ της παραμονής.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απευθύνεται διαρκώς στο λαό σε όλο και πιο δραματικούς τόνους, καλώντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ του Bremain δείχνει πανικό και άγχος πώς τελικά μπορεί να επικρατήσει η έξοδος από την ΕΕ.
Σε αυτό φαίνεται να συντελεί και το γεγονός ότι τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ έχουν πάρει θέση υπέρ του Brexit. Παρ' ότι επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί, η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζήτησε, υπό μορφήν ρητορικού ερωτήματος, από συνδαιτυμόνες της να της αναφέρουν «τρεις καλούς λόγους για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Και παλαιότερα ωστόσο Βρετανικές εφημερίδες, όπως η “Sun” που έχει ταχθεί υπερ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ είχε αναφέρει σε δημοσίευμα της πώς η βασίλισσα Ελισάβετ τάσσεται υπέρ του Brexit.
Mοιρασμένες ήταν επίσης οι εντυπώσεις που άφησε στο κοινό το ντιμπέιτ ανάμεσα σε εκπροσώπους του Brexit και σε εκείνους που υπερασπίζονται το Βremain. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κόντρα ανάμεσα στον νέο δήμαρχο του Λονδίνου, τον Σαντίκ Καν, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι, προπαγανδίζοντας υπέρ του Brexit, καταφεύγει στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας σχετικά με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Από τη δική του πλευρά όμως ο Τζόνσον, καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους στο στούντιο του ντιμπέιτ όταν ανακήρυξε την 23η Ιουνίου σαν «Ημέρα Ανεξαρτησίας» για την Αγγλία. Φυσικά, αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με το διαρκές «βαρόμετρο» του περιοδικού Economist που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τον συσχετισμό των τάσεων υπέρ ή κατά του Brexit, το γενικό ποσοστό είναι μοιρασμένο. Μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την έξοδο από την παραμονή (44% Bremain, 43% Brexit). Αξίζει όμως να λάβει υπόψη του κάποιος το γεγονός ότι στην ίδια μέτρηση, το Brexit υποστηρίζει το 52% των φτωχών, δηλαδή του εργατικού κόσμου, ενώ αντιθέτως, το Bremain προτιμά το 53% των πλουσίων (επιχειρηματιών, ανώτερων στελεχών κ.λπ).
pronews