23.6.16

Τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΚΑΤΣΩΝΗΣ ύψωσαν ελληνική σημαία! ΦΩΤΟ

 
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε σήμερα το πρωί η τελετή ονοματοδοσίας και η ύψωση της ελληνικής σημαίας στα υποβρύχια "Ματρώζος" και "Κατσώνης", στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ανάδοχος του "Ματρώζου" ο εφοπλιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ του "Κατσώνη" ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μητσάτσος.
Οι δεσμοί των δυο αναδόχων με το Πολεμικό Ναυτικό είναι ισχυροί.
 Ο μεν πρώτος συμμετείχε στο κίνημα του ναυτικού ο δε δεύτερος ήταν ο ηρωϊκός κυβερνήτης της ακταιωρού "Φαέθων" και συμμετείχε στις μάχες της Τηλλυρίας στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1964, όπου μάλιστα έχασε και το χέρι του.





Τα δύο αυτά υποβρύχια είναι τύπου Type-212AIP (Air Independence Propulsion) «αναερόβιου προώσεως» με τα οποία και κλείνει το πολύπαθο πρόγραμμα προσκτήσεως 4 νέων υποβρυχίων του προαναφερθέντος τύπου, που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρήθηκε για περισσότερο από 12 έτη το ΠΝ και γενικότερα η πολιτική, οικονομική και …δικαστική ζωή της χώρας.



Τα υποβρύχια αυτά κλάσεως «Παπανικολής», συμβατικής μεν προώσεως, αλλά στην ουσία «μίνι-πυρηνοκίνητα» από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα παγκοσμίως στον τομέα των μη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στα δε χέρια του Πολεμικού μας Ναυτικού και γενικότερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ένα κατ’εξοχήν στρατηγικό όπλο για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην υπουργός άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, βουλευτές όλων των κομμάτων, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και πλήθος κόσμου.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, στην ομιλία του είπε τα ακόλουθα:
Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη αλλά και άνιση, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας, προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του.

Με την ένταξη των τελευταίων δύο υπερσύγχρονων συμβατικών Υ/Β, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος, ολοκληρώνεται σήμερα επιτυχώς ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο από νομικής και τεχνικής φύσεως εγχείρημα που απασχόλησε το ΠΝ για αρκετά χρόνια.
Για το επίτευγμα αυτό οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη βούληση και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, και τον τότε Α/ΓΕΝ και σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για την ανάληψη λελογισμένου ρίσκου, ώστε το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υ/Β 214 και του εκσυγχρονισμού του Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ να υλοποιηθεί με ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να συγχαρώ και να επιβραβεύσω το προσωπικό των Υ/Β και του Ναυτικού κλιμακίου Σκαραμαγκά, που επέδειξαν ιδιαίτερη επινοητικότητα, απόδοση και εργατικότητα πέραν του καλώς εννοούμενου καθήκοντος, γεγονός που αποτέλεσε το καθοριστικό παράγοντα ώστε να καταστεί εφικτό αυτό το εγχείρημα.



Τους εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου και αναγνωρίζω την υψηλού επιπέδου επαγγελματική τους κατάρτιση. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν παραδείγματα και πρότυπα αριστείας για τα στελέχη του ΠΝ και όχι μόνο .

Θέλω επίσης να τονίσω, πως αρωγοί στις προσπάθειές μας να αποδοθούν και να ενταχθούν επιχειρησιακά και τα πέντε Υ/Β στο Πολεμικό Ναυτικό, στάθηκαν με αίσθημα εθνικής ευθύνης, συνεργασίας, συνέργειας και αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ικανότητα της χώρας μας, να κατασκευάζει υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα και να επιδεικνύεται ότι η Ελλάδα διαθέτει επιλογές για την ανάπτυξη της αμυντικής ισχύος μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί τον κόμβο συνεργασίας με την εγχώρια ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ποσοστό κατασκευής των Πολεμικών Πλοίων του σημερινού Στόλου μας από τα ελληνικά ναυπηγεία που αγγίζει το 60%. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε εντός δυο ετών αναμένεται να αποδοθούν οι ΤΠΚ Καραθανάσης και Βλαχάκος όπως επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η επισκευή της ΤΠΚ Μυκόνιος.



Το Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» έχει λάβει το όνομα του από τους πυρπολητές και ναυμάχους Ιωάννη και Λέκκα Ματρώζο οι οποίοι συμμετείχαν σε πλήθος ναυτικών επιχειρήσεων και πυρπολήσεων του Τουρκικού Στόλου. Είναι το δεύτερο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Αντίστοιχα το Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ έχει λάβει το όνομα του προς τιμή του διάσημου θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1787 – 1792, δημιούργησε με τη βοήθεια της Ρωσίας και των Ελλήνων της Τεργέστης, μια Πολεμική Μοίρα η οποία έφτασε τα 28 πλοία και καταναυμάχησε τον τουρκικό στόλο σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και Τουρκικά παράλια. Είναι το τρίτο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα.

Κύριες και Κύριοι οι περιφερειακές συνθήκες ασφαλείας όπως έχουν εξελιχθεί, τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο ενός τριγώνου αστάθειας μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ένα πλέγμα απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας συμβατικών και μη.
Τα δύο Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό και ισχυροποιούν την αμυντική μας θωράκιση και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.




Τα Υ/Β αυτά, μαζί με τον σύνολο του Στόλου μας και το πιο δυνατό μας όπλο, το προσωπικό του ΠΝ, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τα στελέχη της Διοίκησης και τα πληρώματα των Υποβρυχίων έχουν μια μακρά ιστορία και αποτελούν μια ιδιαίτερη επίλεκτη ομάδα με σκληρή και επαγγελματική εκπαίδευση. Τα Υ/Β του Π.Ν αριστεύουν όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στο διεθνές, το πιστοποιούν άλλωστε και οι αναφορές που λαμβάνουμε από τη συμμετοχή των Υ/Β στις συμμαχικές ασκήσεις.

Καλώ τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα των Υ/Β «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» να εκμεταλλευτούν τις υψηλές και πλέον σύγχρονες δυνατότητες των πλοίων τους, να πράξουν στο έπακρο το καθήκον τους συνεχίζοντας επάξια την ένδοξη παράδοση του ΠΝ, στο οποίο προσβλέπει με εμπιστοσύνη ο Ελληνικός λαός. Εύχομαι ο Άγιος Νικόλας να είναι πάντα στην πλώρη σας.










onalert