22.6.16

Όταν οι αριθμοί διαψεύδουν Τσίπρα και Καμμένο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

«Η ανάπτυξη έρχεται, η ανάπτυξη είναι εδώ, βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων», φωνάζει με κάθε ευκαιρία οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος
Αντί άλλης απαντήσεως, τα τελευταία στοιχεία:
-Μεγάλη πτώση 12,6% στον τζίρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των γραφείων οργανωμένων ταξιδιών το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών.
-Μείωση  2,9% του τζίρου, το α΄ τρίμηνο του 2016, στις χερσαίες μεταφορές (ΕΛΣΤΑΤ).
-Μείωση εξαγωγών κατά 3,8% τον Απρίλιο (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων)

-Μείωση εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2016 κατά 9,3%.
-Αύξηση 21% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο (αύξηση αξίας εισαγωγών, μείωση αξίας εξαγωγών) (ΕΛΣΤΑΤ)
-Μείωση 13,3% του τζίρου, το  α΄ τρίμηνο του 2016,στην παραγωγή κινηµατογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραµµάτων, ηχογραφήσεις και µουσικές εκδόσεις (ΕΛΣΤΑΤ)
-Μείωση 18,4% του τζίρου, το α΄ τρίμηνο του 2016, στις δραστηριότητες προγραµµατισµού και ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών (ΕΛΣΤΑΤ)
-Μείωση 11,7% του τζίρου, το α΄ τρίμηνο του 2016, στον τοµέα υπηρεσιών παροχής καταλύµατος και εστίασης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συγκεκριμένος δείκτης αφορά στις οµάδες: Ξενοδοχεία και παρόµοια καταλύµατα, Καταλύµατα διακοπών και άλλα καταλύµατα σύντοµης διαµονής, Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήµατα αναψυχής και ρυµουλκούµενα οχήµατα, άλλα καταλύµατα, δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών µονάδων εστίασης, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης και δραστηριότητες παροχής ποτών.
-Σε συνθήκες αποπληθωρισμού κινήθηκε η ελληνική οικονομία τον Μάιο, για 39ο συνεχή μήνα (αποπληθωρισμός = πτώση τιμών των προϊόντων, δηλαδή μείωση ζήτησης, επιβράδυνση επενδύσεων, λιγότερα έσοδα για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις). (ΕΛΣΤΑΤ)
-Αύξηση 45,87% στα λουκέτα των επιχειρήσεων το α΄ πεντάμηνο του 2016 (ΓΕΜΗ). Συνολικά έκλεισαν 15.435 επιχειρήσεις.
-Νέα επιδείνωση του τομέα μεταποίησης. Τον Μάιο ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 48,4 μονάδες από τις 49,7 τον Απρίλιο (Μάρκιτ).
-Πτώση 4,3% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου τον Μάρτιο (ΕΛΣΤΑΤ)
-Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Μάιο, την ώρα που παρουσίασε βελτίωση στην ευρωζώνη. Υποχώρησε στις 89,7 μονάδες από τις 90,3 μονάδες τον Απρίλιο. (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
-Μείωση κατά 1,4% του ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2016 (ΕΛΣΤΑΤ)
-Πτώση 4,5% στον τζίρο του χονδρικού εμπορίου το α’  τρίμηνο του 2016 (ΕΛΣΤΑΤ)
-Μειωμένη η τουριστική κίνηση και τα έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016. Καταγράφηκαν μείωση αφίξεων κατά 6,2% και μείωση εισπράξεων κατά 0,1% (Τράπεζα της Ελλάδος).
-Μείωση 12,7% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο και μείωση 15,1% τον Φεβρουάριο (ΕΛΣΤΑΤ)
-Ένας στους δύο οφειλέτες έχασε οριστικά τη δυνατότητα καταβολής οφειλομένων σε 100 δόσεις, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (ΙΚΑ)
-Επτά στους δέκα αδυνατούν να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους (ΕΒΕΑ)
-Μείωση τουριστών κατά 65% στη Μυτιλήνη (στοιχεία από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης»)
Κατά τα λοιπά, βγαίνουμε από τα μνημόνια και η ανάπτυξη έρχεται!