28.6.16

"Κανόνι" 500 εκατ. ευρώ από τον Μαρινόπουλο μετά το μπλοκάρισμα της συμφωνίας με Σκλαβενίτη (φωτό, vid)

MAΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥ - ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ 

Αίτηση για υπαγωγή του στο άρθρο 106Β περί πτώχευσης μιας επιχείρησης εν λειτουργία υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες η Μαρινόπουλος ΑΕ. Η αίτηση πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τρίτη στο Πρωτοδικείο.
_________________________________________________________
Πως να μη πτωχεύσει, αφού όλοι εμείς πέσαμε με τα μούτρα στα γερμανικά Σούπερ Μάρκετ; Μόλις κλείσουν και τα υπόλοιπα Ελληνικά Σούπερ μάρκετ, τότε θα δούμε αν θα πουλάνε φθηνα τα γερμανικά, που θα έχουν το μονοπώλιο πλέον! Juan
_________________________________________________________
 
Ως εκ τούτου φαίνεται πως η προ μηνών συμφωνία που είχε ανακοινωθεί με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ παύει να ισχύει, ενώ δεν είχαν θετική κατάληξη οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες.
 
Η αίτηση της Μαρινόπουλος ΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 106Β αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής.
 
Οι αρνητικές εξελίξεις που πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας εκδηλώθηκαν αρχικά από τα τέλη του Μαΐου. Αναλυτικότερα στα τέλη του Απριλίου επιχειρήθηκε η εξομάλυνση των σχέσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ με τους προμηθευτές καταγράφτηκαν οι οφειλές, πληρώθηκε ένα μέρος τους και προσδιορίστηκαν οι χρόνοι αποπληρωμής των υπολοίπων.
 
Αλλά στα τέλη του Μαΐου προμηθευτής στον οποίο οφείλονταν περί τα 14 εκατ. ευρώ πήγε να πληρωθεί μέρος της συμφωνίας και έκπληκτος άκουσε τα αρμόδια στελέχη της Μαρινόπουλος ΑΕ να του λένε πως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο. Παρόμοια περιστατικά επαναλήφθηκαν τις επόμενες ημέρες, οι αντιδράσεις πήραν δικαστικό χαρακτήρα και η κατάσταση οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο.
 
Σαν παραμύθι μοιάζει η ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου και ποιός δεν θα ήθελε να είναι ένα παραμύθι με καλό τέλος. Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό φαρμακείο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν Νοέμβριος του 1893 όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στα Εξάρχεια. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγουν οι δουλειές και μεταφέρει το φαρμακείο του σε μεγαλύτερο κατάστημα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που αποφασίζει με το αδερφό του Πάνο να ανοίξουν άλλο ένα φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.


Έγραφαν τότε οι εφημερίδες για το φαρμακείο: «αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν».
Και τι δεν είχε μέσα! Μια πρωτότυπη ζυγαριά για να ζυγίζονται οι κυρίες τη εποχής, τμήμα πρώτων βοηθειών, τμήμα αποστείρωσης, τμήμα υγιεινής των κυριών με προϊόντα για τον καλλωπισμό τους αλλά και… τμήμα ταρίχευσης.


Εκεί λοιπόν στις αρχές του 1900 το φαρμακείο των αδελφών Μαρινόπουλου γίνεται σημείο αναφοράς. Ανήσυχα πνεύματα και οι δυο ανοίγουν τα πανιά τους και τους ορίζοντές τους και αρχίζουν συνεργασίες με ξένους οίκους. Γίνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ξένω εταιρειών και φτάνοντας στο 1908 δημιουργούν ένα φαρμακείο κόσμημα στην πλατεία Ομονοίας. Και τι δεν βρίσκει κανείς σε αυτό το φαρμακείο. Το εξειδικευμένο προσωπικό του μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των πελατών του και ο πιο απαιτητικός πελάτης μπορεί να βρεί εκτός από τα βασικά και μεγάλη συλλογή καλλυντικών αλλά και παιδικά είδη.
Από τα δυο αδέρφια ο Δημήτρης είναι ο πιο επικοινωνιακός όπως λένε και η καλή κοινωνία των Αθηνών “πίνει νερό στ’ όνομά του”.  Το φαρμακείο στο πλαίσιο του καλού μάρκετινγκ έχει το εξής σλόγκαν: “προμηθευτής της Α.Μ του Βασιλέως και του Διαδόχου” και αυτό φυσικά “πουλάει”.
Λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Γιάννης, ιδρύουν την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ το 1949 και αυτή είναι μόνο η αρχή!


Η οικογένεια Μαρινόπουλου επεκτείνεται και στο λιανεμπόριο και το 1962 φτιάχνει τα πρώτα σούπερ μάρκετ. Τότε τα έλεγαν καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης! Τίτλος τους; Self Service Μαρινόπουλος.

Σε ένα χρόνο κάνουν συνεργασία με την γαλλική Le Printemps. Έτσι τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70. Ποιός δεν θυμάται τον PM με την δραχμή;


Η συνεργασία αυτή όμως σταματά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όχι εξαιτίας των Μαρινόπουλων αλλά γιατί ο Γαλλικός όμιλος δεν πήγαινε καλά.  Όμως ανήσυχα πνεύματα οι Μαρινόπουλοι δεν σταματούν εδώ. Το 1982 φτιάχνουν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής.
Το 1990 συνεργάζονται με την Βρετανική Marks & Spencer και το 1999, δημιουργείται ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% - 50%. Ακολουθεί το 2002 η συνεργασία με τα Starbucks, και με τα καταστήματα Fnac.
Όμως, τα καταστήματα Fnac έφυγαν από την Ελλάδα, και η συνεργασία με την Carrefour διεκόπη και οι Μαρινόπουλοι πήραν και πάλι την επιχείρηση στα χέρια τους. Όμως, οι οικονομικές συγκυρίες αλλά και πιθανόν η λάθος οικονομική διαχείριση οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση με την εταιρεία Μαρινόπουλος να έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με 13.000 εργαζόμενους να είναι στον αέρα, πάνω από 3.000 προμηθευτές να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και με έναν όμιλο με μακραίωνη ιστορία να παραπαίει...
 
Τι σημαίνει υπαγωγή στο άρθρο 99
 
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν.3588/2007)  για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους. Ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ενέργεια.
 
Το άρθρο 99, το οποίο ουσιαστικά αντικατέστησε το άρθρο 44 περί προστασίας πιστωτών, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφύγουν στα πολυµελή πρωτοδικεία και να ζητήσουν προστασία και συνδιαλλαγή µε τους πιστωτές τους, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.
Προσφεύγοντας δικαστικά µε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η επιχείρηση καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει µπει σε παύση πληρωµών.
 
Στο πολυμελές Πρωτοδικείο, αφού παρουσιάσει τη δραστηριότητα και τα οικονομικά μεγέθη της, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο, ζητώντας την προστασία του πτωχευτικού κώδικα.
 
Στη συνέχεια, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν η επιχείρηση  θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία της µέσω διαπραγµάτευσης των οφειλών µε τους πιστωτές της και αν το κρίνει αναγκαίο ορίζει εµπειρογνώµονα για να ελέγξει τα οικονοµικά της στοιχεία.
 
Ο εµπειρογνώµονας, εντός 20ηµέρου, καλείται να συντάξει και να υποβάλει τη σχετική έκθεση στο δικαστήριο. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή και ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής, το δικαστήριο ορίζει το διαµεσολαβητή, ο οποίος θα επιχειρήσει την επίτευξη τελικής συµφωνίας µεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών.
 
Στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης, καταρτίζεται ένα σχέδιο βιωσιμότητας, το οποίο ο διαμεσολαβητής παρουσιάζει στους πιστωτές. Μέσα σε δύο μήνες η πρόταση υποβάλλεται στο δικαστήριο, το οποίο με σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, εγκρίνει την πρόταση.
 
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής
 
Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 500.000 ευρώ.
 
Η συμφωνία συνδιαλλαγής δεσμεύει μόνο εκείνους που την υπέγραψαν.
 
Στην αίτηση επισυνάπτεται σε πρότυπο γραμμάτιο κατάθεσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 5.000 ευρώ για την αμοιβή του εμπειρογνώμονα και του μεσολαβητή.
 
Το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης μπορούν να συναινούν σε μείωση των απαιτήσεων, με τους ίδιους όρους που θα μείωνε τις απαιτήσεις του και ένας ιδιώτης δανειστής.
 
Πότε δεν επικυρώνεται η συμφωνία
 
Το δικαστήριο δεν επικυρώνει την συμφωνία εταιρίας – πιστωτών εάν:
*ο οφειλέτης, κατά την σύνοψη της συμφωνίας, βρίσκετε σε κατάσταση παύσης των πληρωμών.
*οι όροι της συμφωνίας δεν εξασφαλίζουν την διάρκεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
*θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών που δεν υπέγραψαν την συμφωνία.
*Η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας συνομολογείται για διάστημα πέραν των (2) δύο ετών από την επικύρωση της.
Τι ισχύει μετά την υπαγωγή
Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και υπόκειται σε τριτανακοπή μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών που αρχίζει την επόμενη της δημοσίευσής της.
Η απορριπτική απόφαση επίσης δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων και ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει έφεση κατά αυτής εντός της ίδιας προθεσμίας.
Με την επικύρωση της συμφωνίας αναστέλλεται η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, αίρεται προσωρινά η απαγόρευση ή το κώλυμα έκδοσης επιταγών και αναστέλλεται για 6 μήνες η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πτώχευσης κ.α.

pronews