2.5.16

Το διήγημα από τη " ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ" : Ένα Δένδρο Μεγαλώνει Στο Μπρούκλιν- σε video (Θέατρο)










Juanita
Retro PaTRi@RcH

Η Διάπλασις των Παίδων (Γρηγόριος Ξενόπουλος)

Πολλοί θα πουν πως δεν ήταν της γενιάς μας και έχουν δίκιο.
"Η διάπλασις των παίδων" ήταν το περιοδικό που γαλούχησε τις γενιές των πατέρων και παππούδων μας και διαμόρφωσε τις συνειδήσεις τους.

Κύριος στυλοβάτης του έργου, από τους πρώτους συνδρομητές και κατόπιν αρθρογράφους και αρχισυντάκτης του περιοδικού, υπήρξε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Από το 1896 έως το 1948 ο Ξενόπουλος έδωσε την ψυχή του για το περιοδικό αυτό σε περιόδους που τα πράγματα στην Ελλάδα δεν ήταν και τα καλύτερα.
Με την υπογραφή "Σας ασπάζομαι. Φαίδων" υπέγραφε τις επιστολές που "έστελνε" ο ίδιος στο περιοδικό και αφορούσαν περιγραφές του πολέμου. Στα "Νέα και Περιέργα" μπορούσε να διαβάσει κανείς παιδικές ιστορίες και νέα από όλο τον κόσμο. Υπήρχαν αναφορές στους Μύθους του Αισώπου, διαγωνισμοί, παιχνίδια πνευματικά, ποιήματα των μεγάλων ποιητών της εποχής και διάφορες άλλες στήλες.
Μάλιστα, υπήρχε και η στήλη με τις αγγελίες η οποία κάπου θύμιζε προάγγελο των σημερινών chatbox και όπου (με μεγάλη χρονική καθυστέρηση) οι νέοι της εποχής αντάλλαζαν μηνύματα. Φανταστείτε λοιπόν την αγωνία των παππούδων και των γιαγιάδων μας να δούνε την αγγελία τους δημοσιευμένη... 

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ξενόπουλου, κυκλοφόρησαν από εκδοτικό οίκο δερματόδετοι όλα τα τεύχη του περιοδικού σε δερματόδετους τόμους.
Και κάποιες από τις πιό όμορφες ιστορίες με πρωταγωνιστές παιδιά της εποχής με ανήσυχο πνεύμα και μεγάλες ευαισθησίες κυκλοφόρησαν σε παραμύθια.
"Η κυρία Τρομάρα", "Ο γύρος του κόσμου των παιδιών" και "Ο κύριος σπουργιτάκης" κοσμούν και τη δική μου βιβλιοθήκη.


http://www.retromaniax.gr/