31.5.16

"Βυθίζεται" λόγω σκανδάλου δωροδοκιών από τους Γερμανούς το τουρκικό πρόγραμμα νέων υποβρυχίων Type 214ΤΝ!


ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟ 2024 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ... 

Εξόκειλε λόγω σκανδάλου δωροδοκιών από τους Γερμανούς της Atlas, που ανήκει στην ομάδα ναυπήγησης της TKMS, το τουρκικό πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων Type 214TN το οποίο έχει ξεπεράσει όλα τα χρονοδιαγράμματα και τώρα οδεύει προς το 2024 για την παράδοση του πρώτου σκάφους, αν και αυτή ακόμη η ημερομηνία είναι υπό αμφισβήτηση.

Πρόκειται για δωροδοκία Τούρκων στρατιωτικών από την Atlas Electronics, μία από τις εταιρείες που είχαν δωροδοκήσει και Ελληνες αξιωματούχους και η οποία είναι υπεύθυνη για την προμήθεια του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του υποβρυχίου.
Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως και στο ελληνικό πρόγραμμα είχαν δωροδόκησαν Τούρκους στρατιωτικούς για να πάρουν τη δουλειά των «-214».
Η υπόθεση αυτή έχει δημιουργήσει πολλαπλές αναταράξεις στο τουρκικό πρόγραμμα το οποίο αρχικά είχε ως χρονοδιάγραμμα την παράδοση του πρώτου σκάφους στο τουρκικό Ναυτικό το 2021. Τώρα όλα δείχνουν ότι η ημερομηνία αυτή οδεύει προς το 2024 αν και αυτό θεωρείται ακόμη απίθανο.
Άσχετα από την διερευντηι8κή διαδικασία για τις δωροδοκίες στην Τουρκία, το πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα και για τεχνικούς λόγους. Αιτία η εμμονή των Τούρκων για για την ενσωμάτωση όσο περισσότερων εγχώριων συστημάτων σε αυτό, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήρη εκτροπή της σχεδίασης αλλά και των εργασιών ναυπήγησης.
Ως παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το τουρκικό Ναυτικό θέλει εκτός από το λογισμικό στο Σύστημα Διεύθυνσης Πυρός ISUS-90-72 της Atlas Electronics την ενσωμάτωση και τουρκικού λογισμικού προκειμένου να γίνει δυνατή η πιστοποίηση δύο τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής τορπιλών σε αυτό, κάτι που έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, ενώ παρόμοια προβλήματα αφορύν την ενσωμάτωση και πιστοποίηση τουρκικών συστημάτων όπως υδρόφωνα, σύστημα ελέγχου συσσωρευτών κ.α.
 Επίσης η σχεδίαση του υποβρυχίου θα είναι διαφορετική. Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν και το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα το τουρκικό Ναυτικό αποφάσισε το σκάφος να είναι μεγαλύτερο κατά δύο μέτρα και κατά 250 τόνους περίπου μεγαλύτερο σε εκτόπισμα.
Κανονικά το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων του τουρκικού προγράμματος είχε ως εξής: κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου εντός 40 μήνων, δοκιμές εν όρμω (HAT) διάρκειας 9 μηνών και δοκιμές εν πλω (SAT) διάρκειας 11 μηνών – σύμφωνα μ’ αυτό, λοιπόν, το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης θα έπρεπε να παραδοθεί το 2021  και το έκτο και τελευταίο το 2025.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όμως, μεταθέτουν την παράδοση του πρώτου υποβρυχίου στο 2024 και του τελευταίου στο 2029 με 2030 και αυτό υπό αίρεση! Θεωρείται παραλληλία δεδομένο πως η πορεία ολοκλήρωσης των τουρκικών συστημάτων δε βαίνει διόλου ομαλά – πιθανότατα, το σημαντικότερο πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία ενσωμάτωσης του τουρκικού λογισμικού στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ISUS-90της γερμανικής εταιρείας Atlas Electronic.
pronews