31.5.16

TO ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β.ΠΟΥΤΙΝ Ρωσικά ΜΜΕ: «Να μας χρησιμοποιήσει η Ελλάδα και να παίξει το ρωσικό χαρτί κατά των Βρυξελλών»


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
«Να παίξει η Ελλάδα το ρωσικό χαρτί και να πετύχει τους στόχους της» αναφέρουν τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ εκφράζοντας έτσι την διάθεση του Κρεμλίου το οποίο με την επισκεψη Β.Πούτιν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ΕΕ ότι «η Ρωσία έχει συμμάχους εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ και ιδιαίτερα την Αθήνα που αποτελεί τον πιο στενό φίλο.»
 
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έχει φύγει από το βράδυ του Σαββάτου από την Ελλάδα τα ρωσικά όπως και τα διεθνή ΜΜΕ ακόμα καταμετρούν τον αντίκτυπο της επισκέψεώς του η οποία κρίνεται το λιγότερο πολύ επιτυχής αφού πέρασε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά τους Έλληνες αν αυτοί είναι αποφασισμένοι να μην υπακούουν σε έξωθεν εντολές και να προχωρήσουν σε ουσιαστική συνεργασία.
 
Σύμφωνα με τον Γαλλο αμυντικό και πολιτικό αναλυτή Guillaume Lagane, η Αθήνα τώρα μπορεί να παίξει το «ρωσικό χαρτί» ως προς τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.
 
«Στην ελληνική Ιστορία η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε κοντά στην Ρωσία από θρησκευτική και γεωπολιτική άποψη. Όμως μετά την είσοδο της Ελλάδα στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις ψυχράνηθκαν. Αλλά τώρα μια νέου είδους συμμαχία σφυρηλατείται ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί σε μια απευθείας οικονομική βοήθεια από την Ρωσία λόγω της πτώσης των τιμών του πετρλαίου και των δυτικών κυρώσεων και δεν θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ. Όμως η Ελλάδα μπορέι να αποτελεί τον δούρειο ίππο της Ρωσίας εντός της ΕΕ. Για αυτό η Μόσχα δεν θα ήθελε ποτέ ένα Gexit»
 
«Με την επίσκεψη Πούτιν, η Ελλάδα έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι έχει συμμάχους και εκτός Ευρώπης» αναφέρει ο Lagane noted,
 
«Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που λόγω θρησκευτικών, ιστορικών, οικονομικών, ή γεωπολιτικών λόγων είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Ρωσία ειδκότερα η Ελλάδα αγοράζει ρωσικό αέριο, στρατιωτικό εξοπλισμό αι έχει κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες»
 
Εκτός από την Ελλάδα καλέ σχέσεις έχει και η Ουγγαρία λόγω του πρωθυπουργού Viktor Orban, a close Kremlin ally. Υπάρχουν και άλλες χώρες με ιδιαίτερη φιλορωσική πολιτική όπως η Ιταλία και η Σλοβακία.
 
«Όλες αυτές αποτελούν μια ρωγμή στην λεγόμενη ευρωπαϊκή ενότητα εναντίον της Ρωσίας και στο θέμα των κυρώσεων» καταλήγει ο αναλυτής.
 
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ρωσικές επενδύσεις και η Ρωσία την έχει ανάγκη για να μπορεί να έχει λόγο εντός της ΕΕ και να εξοβελίσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι και δημιούργησαν όλο το πρόβλημα με την ανατροπή του νόμιμου Ουκρανού προέδρου Β.Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014.
 
«Λύσσα» έχει πιάσει τον γερμανικό Τύπο και όχι τυχαία για την πρόσφατη επίσκεψη του Β.Πούτιν την Ελλάδα όπου έτυχε υποδοχής «σούπερσταρ» από τον ελληνικό λαό και τους αγιορείτες Μοναχούς με σαφή αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από τους δανειστές» και βρίθουν σωρείας ειρωνικών σχολίων κατά του Α.Τσίπρα και της χώρας επειδή «τολμάει» να έχει καλές σχέσεις με την ομόδοξη Ρωσία και επιδιώκει ως ανεξάρτητη οντότητα να προσελκύσει επενδύσεις από την Μόσχα.  
 
Το ενδιαφέρον των Ρώσων για τις ελληνικές υποδομές και ειδικότερα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ και την ΔΕΠΑ είναι γνωστό και δεδομένο. Οι Γερμανοί θέλουν να αποκρατικοποιήσουμε-πουλήσουμε για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας αλλά με μια ουσιώδη διαφορά: Στην τιμή που θέλουν και κυρίως σε ΟΠΟΙΟΝ θέλουν αυτοί.

pronews