17.5.16

TAP: Εγκαινιάζεται ο "αγωγός-δώρο" - Ο μόνος αγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως για τον οποίο δεν θα καταβάλλονται τέλη διέλευσης!


ΓΙΑ ΤΟΝ GREEK STREAM KAI TON SOUTH STREAM H ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!  

(Αν τα έδινε στους ίδιους σαν "μίζα" θα τον προωθούσαν σίγουρα... ΑΛΕΞ)Παρουσία του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα και υψηλού επιπέδου ξένων επισήμων - όχι όμως ηγετών - γίνεται στην Θεσσαλονίκη η τελετή των εγκαινίων των εργασιών του  Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP (από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής), της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.
 
Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε ότι έγινε επάνω στα συντρίμμια του South Stream, προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, η οποία μέχρι σήμερα διακηρύσσει (και μάλλον έτσι είναι) ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να "φορτώσει" ο αγωγός και βέβαια μην ξεχνάμε ότι ο αγωγός είναι... δωρεάν (!) για την κατασκευάστρια εταιρεία.
 
Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός αγωγός παγκοσμίως για τον οποίο δεν πληρώνονται τέλη διέλευσης στην χώρα από την οποία περνά!
 
Ουσιαστικά είναι έργο των ΗΠΑ και ειδικότερα του συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χοσταϊν και του προκατόχου του Mάθιου Μπράϊζα.
 
Κομβικό ρόλο στο αμερικανικό ενεργειακό πραξικόπημα κατείχε και ο νυμφευμένος με Τουρκάλα, Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας, ο οποίος φρόντισε ώστε το κρίσιμο διάστημα 2007-2009 να γνωρίζει τις κινήσεις και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, προκειμένου να προλαβαίνει να παρεμβαίνει και να ματαιώνει οτιδήποτε κινούνταν σε διαφορετική ρότα απ’ αυτή των αμερικανικών συμφερόντων. 
 
Πρόθυμος συνεργάτης του ο Αμερικανός πρέσβης εκείνης της περιόδου Ντανιέλ Σπέκχαρντ, επιφορτισμένος με τον συντονισμό των συναρμόδιων και την ενημέρωση όλων όσοι χρειαζόταν, όπως αποκαλύπτει το απόρρητο τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Μπράιζα με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή τον Απρίλιο του 2008. 
 
Χαρακτηριστικό της υπόθεσης των αγωγών είναι ότι οι Ρώσοι κοστολογούσαν, κατ'αρχήν. με 5 δισ. ευρώ την αξία των τελών διέλευσης του South Stream!
 
Σήμερα  Δευτέρα, ο κ. Σκουρλέτης από κοινού με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova, θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ενδιαφερόμενων εταιριών για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης(AegeanLNG), ενώ θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση των δύο υπουργών με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB (προς Βουλγαρία) και τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης.
 
Την ήμερα των εγκαινίων Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α.Χοχστάϊν, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση , κMaros Sefcovic και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP κ. Ian Bradshaw, ενώ στις 15.00  θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων κατασκευής του ελληνικού τμήματος του TAP.  
 
Ο Πρωθυπουργός κ.Αλ. Τσίπρας, θα απευθύνει χαιρετισμό,όπως ενδεχομένως και  οι  επικεφαλής αντιπροσωπειών εμπλεκομένων χωρών που αναμένεται να εκπροσωπηθούν με υπουργικές αντιπροσωπείες, αν και  η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο παρουσία όλων ή των περισσοτέρων αρχηγών κρατών που εμπλέκονται στο έργο.Επίσης μεθαύριο θα συνεδριάσει για 2η φορά η Επιτροπή Υλοποίησης του έργου του αγωγού. 
pronews.gr/

( πιστεύει κανείς ότι θα ολοκληρωθεί ο αγωγός; Juan)