16.5.16

Εγκαίνια αγωγού TAP με Τσίπρα και σημαντικές ενεργειακές επαφές στην Θεσσαλονίκη


Παρουσία του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα και υψηλού επιπέδου ξένων επισήμων – όχι όμως ηγετών – γίνονται αύριο στην Θεσσαλονίκη η τελετή των εγκαινίων  των εργασιών του  Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP (από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής), της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ο αγωγός έχει για την δύση ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, με δεδομένο ότι αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο έργο που εξασφαλίζει διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας και ανοίγει την πρόσβαση της Ευρώπης προς τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας. 

Η επίσημη τελετή θα έχει την έννοια ευχαριστίας προς όλους όσους υποστηρίζουν τον TAP δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο   Διευθύνων Σύμβουλος του Αγωγού κ.. Ian Bradshaw.
Στο έργο και στα εγκαίνια αναφέρεται σήμερα και η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak με  τίτλο «Ο TAP αναμένει χρηματοδότηση» όπου παρατίθενται και δηλώσεις του κ. Bradshaw, αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου.Ο αγωγός θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα) και μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σε πρώτη φάση.
Παράλληλα  οι εκδηλώσεις στην συμπρωτεύουσα έχουν εμπλουτιστεί με σειρά συναντήσεων, κύριο αντικείμενο των οποίων θα είναι οι διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου- συναντήσεις που έχει ”πάρει στην πλάτη ” του ο  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης. Σήμερα  Δευτέρα, ο κ. Σκουρλέτης από κοινού με την ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova, θα συμμετάσχει σε συνάντηση των ενδιαφερόμενων εταιριών για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης(AegeanLNG), ενώ θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση των δύο υπουργών με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB (προς Βουλγαρία) και τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης.
.
Την ήμερα των εγκαινίων Τρίτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθεί διαδοχικά με τον ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, κ. Amos Hochstein , τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση , κ. Maros Sefcovic και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP κ. Ian Bradshaw, ενώ στις 15.00  θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων κατασκευής του ελληνικού τμήματος του TAP. Ο Πρωθυπουργός κ.Αλ. Τσίπρας, θα απευθύνει χαιρετισμό,όπως ενδεχομένως και  οι  επικεφαλής αντιπροσωπειών εμπλεκομένων χωρών που αναμένεται να εκπροσωπηθούν με υπουργικές αντιπροσωπείες, αν και  η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο παρουσία όλων ή των περισσοτέρων αρχηγών κρατών που εμπλέκονται στο έργο.Επίσης μεθαύριο θα συνεδριάσει για 2η φορά η Επιτροπή Υλοποίησης του έργου του αγωγού. 
Αυτά σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ σημαντικές αναμένεται να ειναι και οι επαφές σε επιχειρηματικό επίπεδο καθώς ήδη ανατέθηκαν οι εργολαβίες κατασκευαστών και ”τρέχει” το πλάνο υλοποίησης. Παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πλάνο προσέλκυσης επενδυτών για τον πλωτό σταθμό LNG , για τον οποίο πληροφορίες του Κάπιταλ θέλουν να έρχεται αντιπροσωπεία της αμερικανικής Cheniere Energy. 
Η κοινοπραξία της ιταλικής Bonatti με την J&P AVAX και η γαλλική SPIECAPAG έχουν κερδίσει, ως γνωστόν, τον διαγωνισμό για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού ΤΑΡ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργολαβία του έργου, η οποία αφορά την κατασκευή αγωγού μήκους 760 χιλιομέτρων (από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις ακτές της Αλβανίας) -«έσπασε» σε 5 κομμάτια, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλβανία.Η κοινοπραξία Bonatti-AVAX αναλαμβάνει το τμήμα από την Καβάλα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα (Ιεροπηγή), μήκους 360 χιλιομέτρων ενώ η SPIECAPAG θα κατασκευάσει τα 185 χιλιόμετρα του αγωγού από τους Κήπους μέχρι την Καβάλα καθώς και τα δύο τμήματα στην Αλβανία (συνολικά 215 χλμ.) μεταξύ των σημείων Bilisht και Topoje. Η ίδια εταιρεία θα αναλάβει και την διάβαση στον ποταμό Έβρο, όπου ο ΤΑΡ θα διασυνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν ( κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2), το οποίο θα φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τους Κήπους, αφού πρώτα έχει διανύσει τη διαδρομή Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία (αγωγός SCP) και Τουρκία (αγωγός TANAP)..Η κοινοπραξία του αγωγού έχει ήδη αναθέσει τα συμβόλαια για την κατασκευή των σωλήνων, συμπιεστών και βαλβίδων του αγωγού καθώς και οδικών έργων στην Αλβανία.
Για την κατασκευή του TAP αναμένεται να εργαστούν περίπου 150 ελληνικές εταιρείες, ως εργολάβοι, υπεργολάβοι ή στο κομμάτι της υποστήριξης, καθώς επίσης και περίπου 8 χιλιάδες εργαζόμενοι. Η αξία της επένδυσης για το ελληνικό κομμάτι – 550 χλμ- εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Υπό αυτήν έννοια είναι προφανές το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για  την αξιοποίηση του <<αναπτυξιακού κλίματος >> που θα αναπτυχθεί έστω και αν το συγκεκριμένο έργο συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.  
Αξιζει τέλος να σημειωθεί  ότι πέραν όμως του ”ελληνικού” σκέλους του αγωγού , ενδιαφέρον θα έχουν οι επαφές που θα γίνουν παράλληλα  με τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και της αζερικής Socar, η  επί 3 χρόνια συζητά  με την Ελλάδα την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ. 
Λ.Λ.
Militaire.gr