16.5.16

Ο ιρακινός Στρατός επιτίθεται στην στρατηγική πόλη Rutbah - Το ISIS «κόβεται» στα δύο (ΒΙΝΤΕΟ)


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Mια πολύ σημαντική εκστρατεία για την εξέλιξη του κοινού μετώπου σε Συρία και Ιράκ, ξεκίνησε από τον ιρακινό Στρατό και τις δυνάμεις της σιιτικής Πολιτοφυλακής καθώς η 7η ιρακινή Μεραρχίαεξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κατεχόμενη από τους ισλαμιστές του ISIS πόλη της Rutbah με σκοπό να κλείσουν τα συνοριακά περάσματα στην συροιρακινή μεθόριο και να διακοπεί ο ανεφοδιασμός από το ISIS του Ιράκ στο ISIS της Συρίας και αντίστροφα.
Η πόλη Rutbah ελέγχει το συνοριακό πέρασμα του Al-Qa’im.
Η επίθεση πραγματοποιείται ταυτόχρονα απο τρεις πλευρές και λόγω του ανοιχτού πεδίου της ερήμου οποιαδήποτε κίνηση των ισλαμιστών έξω από την πόλη ή οι αποστλές ενισχύσεων θεωρείται ότι εύκολα μπορούν να παταχθούν από αέρος.
Μέχρι αυτή την στιγμή ο ιρακινός Στρατός έχει καταλάβει τις περιμετρικές αμυντικές θέσεις του ISIS έξω από την Rutbah που βρίσκεται στην επαρχία Al-Anbar Governorate. 
Εάν καταληφθεί η πόλη τότε ο ιρακινός Στρατός θα βρίσκεται μόλις 150 χλμ (μικρή απόσταση για την αχανή συροιρακινή έρημο) από το πέρασμα του Al-Qa’im.
Με την κατάληψη του περάσματος οι μαχητές του ISIS θα αναγκαστούν να απωθηθούν δυτικά στην συριακή πλευρά της ερήμου. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν θα μπορούν πλέον να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Μοσούλη, αλλά ούτε και να λάβουν ποσότητες καυσίμων απο εκεί.
Aντίθετα από το συριακό μέτωπο όπου υπάρχει πάλι «βάλτωμα» αν και σε σαφώς καλύτερη θέση για τον συριακό Στρατό απ'οτι πριν την ρωσική επέμβαση, στο ιρακινό μέτωπο ο ιρακινός Στρατός αργά αλλά σταθερά προελαύνει προς την Μοσούλη και τώρα επιχειρεί να πράξει το αυτονόητο: Να απομονώσει τα δύο μέτωπα.
Την επίθεση στην Rutbah την ζήτησε και το ιρανικό Επιτελείο καθώς μετά την ενέδρα του Khan Touman στο νότιο Χαλέπι όπου οι Ιρανοί υπέστησαν βαριές απώλειες από αντιαρματικά βλήματα ΜΙLAN τα οποία οι ισλαμιστές προμηθεύθηκαν από την Τουρκία με χρήματα του Ριάντ, θέλουν να κλείσουν όλες τις οδούς εφοδιασμού του το συντομότερο δυνατόν.



http://tilegrafima.gr/