25.5.16

Τέλος τα capital controls για το «νέο χρήμα»- Ημερομηνία «ορόσημο» στις 2 Ιουνίου


ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥΣ

της Μαρίνας Νικολάκη
Επιτέλους, μια ευχάριστη είδηση. Ενα χρόνο μετά την σκληρή επιβολή των capital controls που τόσο στοίχισαν στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην οικονομία της χώρας, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαικές αρχές, αναμένεται να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital contros με απόφαση του υπουργείου Οικονομικων που θα τροποποιεί την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία. Δηλαδή, θα δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα».
 
Είναι γνωστό εξάλλου πως οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών ποντάρουν σε δυο πράγματα προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα και να σωθούν οι στόχοι της χρονιάς για την ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητας. Στην άρση όλων των περιορισμών για το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στα γκισέ, και σε μία καλή συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
 
Επιτελικά στελέχη τραπεζών αναφέρουν πως πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα περιορισμού των capital controls, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική πορεία.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία ώστε να δοθεί πλήρη ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα», δηλαδή καταθέσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις εισαγωγές.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει γρήγορα μετά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωτράπεζας την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου.
 
Θα δοθεί δηλαδή πλήρης ελευθερία κινήσεων στο «νέο χρήμα», δηλαδή σε καταθέσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις εισαγωγές.
 
Αναλυτικότερα κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (στρώματα, θυρίδες κλπ.) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές για εισαγωγές, δεν θα χρειάζεται ειδική έγκριση μέχρις ενός ορίου, πιθανότατα 50.000 ευρώ.
Τα επιτελικά στελέχη των τραπεζών, αναφέρουν πως πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα περιορισμού των capital controls, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική πορεία. 
Σημειώνεται ότι στο διάστημα Νοέμβριο 2014 - Ιούνιος 2015 (όποτε και επιβλήθηκαν τα capital controls) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά; 42 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα, περί τα 30 δισ. ευρώ, βρίσκονται εντός χώρας.
 
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι σταδιακά μέρος αυτών θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί και ενισχύεται το κλίμα εμπιστοσύνης.
 
Επιπλέον, ώθηση στην ρευστότητα των τραπεζών θα δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που αποτελούν μέρος της δόσης που φέρνει η αξιολόγηση και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
 
Παράλληλα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι με την «απελευθέρωση» του «νέου χρήματος» θα πρέπει πάσει θυσία να διασφαλιστούν το θετικό κλίμα και η σταθερότητα καθώς σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των συνθηκών, το ελεύθερο χρήμα θα μπορούσε γρήγορα να αποχωρήσει από τη χώρα αποδυναμώνοντας και την οικονομία.
 
Εξαιρετικής σημασίας για τις επιχειρήσεις θα είναι η απελευθέρωση των εισαγωγών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.
 
Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία για τη λήψη εγκρίσεων που διαρκεί κάποιες ημέρες επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις.
 
Με την αλλαγή οι επιχειρηματικές συναλλαγές, μέχρι του ορίου πιθανότατα των 50.000 ευρώ, θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις. Ωστόσο η ευθύνη θα βαρύνει την επιχείρηση και θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών...

pronews