8.5.16

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της»


Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πιθανής ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαστε τώρα στην εποχή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιεύσουν σήμερα οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το χρέος. «Θα ξεκινήσουμε τις πρώτες συζητήσεις για το πώς θα γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουν οι σκέψεις για ελάφρυνση χρέους, όμως παρότι γίνονται συζητήσεις επί μήνες, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κερδίσει ακόμη την υποστήριξη όλων των δανειστών της χώρας, κυρίως εξαιτίας των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, που απαιτεί περισσότερα μέτρα, σχολιάζει ο Guardian.
Επίσης, τα λεγόμενα του Γιούνκερ έρχονται στον απόηχο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων των 5,4 δισ. ευρώ και να αφήσουν στην άκρη τις εκκλήσεις για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.  
Πριν από την επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε απευθυνθεί στο Eurogroup, με τον ίδιο τρόπο, καλώντας τα μέλη του να ασχοληθούν με την ελάφρυνση χρέους.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι αντιπαραγωγικό να περιμένουν να τον πετύχει η Αθήνα. Ομως, το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα.
pronews