10.5.16

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Β.Φάιμαν λόγω ανόδου της «σκληρής» Δεξιάς - Αλλάζουν τα δεδομένα για την Ελλάδα -


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΙΟ «ΜΑΛΑΚΗ» ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η εκλογική νίκη της «σκληρής» Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας οδήγησε τον καγκελάριος της χώρας Βέρνερ Φάιμαν να παραιτηθεί τόσο από την θέση του επικεφαλής της χώρας όσο και από την ηγεσία του κόμματός του SPÖ προκαλώντας αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη, επηρεάζοντας έτσι και τις εξελίξεις και για την Ελλάδα.

'Ηδη ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα δήλωσε ότι: «Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του»
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν μέσω της προσφυγικής κρίσης - όταν η ζώνη Σένγκεν και η ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με την χειρότερη κρίση από τη δημιουργία τους - οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος συνδρομής θα μείνουν ανολοκλήρωτες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αξιολόγηση. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή για να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το δράμα του περασμένου χρόνου, περί Grexit. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει καλύτερα από τα προσδοκώμενα σε δημοσιονομικούς όρους και το μόνο πρόβλημα είναι με το ΔΝΤ και ζητάω απ αυτό να ενεργήσει με υπευθυνότητα.
 
Η ευρωομάδα μας θα αντιταχθεί στην απόπειρα του ΔΝΤ και κάποιων συντηρητικών πρωταγωνιστών να ζητήσουν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα. Αυτό είναι ο θάνατος μιας χώρας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές του».
Να σημειώσουμε ότι ο Β.Φάϊμαν ήταν ο αρχιτέκτονας της πολιτικής των κλειστών συνόρων στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Με μια σύντομη δήλωσή του ανήγγειλε την αποχώρησή του
«Η χώρα αυτή χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει πλήρη υποστήριξη από το κόμμα του. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα».
Ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση στην απώλεια της στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα από τον πολιτκό του χώρο.
Ο Β.Φάιμαν ηγείτο της κυβέρνησης συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς, ωστόσο βρισκόταν υπό πίεση από τη νεολαία του κόμματός του και από σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές, καθώς τον κατηγορούν ότι υιοθέτησε την σκληρή αντιμεταναστευτική στάση, η οποία δεν ταιριάζει στα πολιτικά πιστεύω των Σοσιαλδημοκρατών (βέβαια δεν προσφέρουν και ρεαλιστικές λύσεις), όσο και για τα ποσοστά συντριβής για την Κεντροαριστερά που προέκυψαν από τις προεδρικές εκλογές.
Η παραίτησή του θα επισκιάσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και θεωρείται ότι η στάση απέναντι στην Ελλάδα θα «μαλακώσει» ιδιαίτερα για να φανεί ένα ελκυστικότερο ευρωπαϊκό πρόσωπο.
«Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον, πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου»
«Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα», σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αιτιολογώντας την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ως αποτέλεσμα της υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος και της διτήρησης της συνοχής του αυστριακού κοινωνικού ιστού.
Η απόφαση πάντος διέψευσε πλήρως τον πλέο έμπιστό του στην κυβέρνηση, τον υπουργό της Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.
Προφανώς ουδείς γνώριζε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν αποφασιμένος να παραιτηθεί.
Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για το Προσφυγικό, λόγω «υποχωρητικότητας» του (όπως λένε) απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του δεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το υψηλότατο ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.
Τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.
Εκνευρισμός υπήρχε και για το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού κατηγορήθηκε για «ενδοτικότητά» απέναντι στον εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα και για απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας.
Αυτό που φοβιζει τώρα το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες είναι ότι και άλλοι λαοί θα έχουν τις σκέψεις να ακολουθήσουν εκφραστές της «σκληρής» Δεξιάς σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όντας απογοητευμένοι για την πορεία αυταρχισμού και ένδειας που ακολουθεί η Ευρώπη αυτή την στιγμή κάτω από τις γερμανικές εντολές.
 pronews
-