7.5.16

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Κορύφωση των αντιδράσεων το βράδυ της Κυριακής που αναμένεται η ψήφιση του ασφαλιστικού


Έκτακτο απεργιακό δελτίο σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών. Επί ποδός οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας έχουν παραλύσει από την 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ σε εξέλιξη στηBουλή είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής και το οποίο προβλέπει μειώσεις των συντάξεων, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων.
24ωρη γενική απεργία έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Κυριακή, εντάσσοντάς τη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Παράλληλα διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί της Κυριακής.
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Νοσοκομεία και συνδικάτα. Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, ώρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσεισυλλαλητήριο-συναυλία στην Πλατεία Συντάγματος.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησε την Παρασκευή και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην Ομόνοια και στις 10 το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Ποιοί συμμετέχουν στην απεργία

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας την Κυριακή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως την λήξη της βάρδιας.
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια έως τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Μαίου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδίαέχει κηρύξει 4ήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Την ακινητοποίηση των φορτηγών τους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν αποφασίσει τέσσερις Ομοσπονδίες του κλάδου.
Τη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο φαρμακευτικός κλάδος. Επίσης, συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Κλειστά θα μείνουν την Κυριακή και τα πρατήρια καυσίμων, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αποφάσισε τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι οποίες έχουν αποφασίσει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για αύριο.
Oι δικηγόροι επίσης με απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή παρατείνουν την αποχή τους έως τις 14 Μαΐου.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στη γενική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι απεργούν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6 το πρωί της Κυριακής.
Η απεργία ισχύει για τους εργαζομένους σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου χωρίς καμία εξαίρεση, εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία τα οποία θα μεταδοθούν ως εξής:
• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
• Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Τονίζει ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη τής ψηφοφορίας αυτού του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία», ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΠΟΣΠΕΡΤ έως στις 6 το πρωί τηςΔευτέρας. Στην ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρεται: «Αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, για την ύπαρξη συντάξεων και μάλιστα αξιοπρεπών και για παροχές υγείας που δικαιούμαστε». Παράλληλα καλούνται τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκεντρωση της Κυριακής 8 Μαΐου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί.
Γενικό προσκλητήριο απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων η οποία καλεί τους αγρότες από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στο παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ομόνοια.

ert.gr