23.5.16

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κατριβάνου


Μπορεί η «ανταρσία» της Βασιλικής Κατριβάνου να ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ και η κυβέρνηση να πέρασε αναίμακτα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν, καθώς εκλείπει πλέον το πρόσχημα της σκληρής διαπραγμάτευσης που άφηνε στο περιθώριο τις αριστερές ιδεολογικές αναφορές που ευαγγελιζόταν το Μαξίμου για την καθημερινότητα των πολιτών.


Η παραίτηση της Κατριβάνου ξύπνησε -έστω και προσωρινά- τον εφιάλτη της «Κίνησης των 53»​
Η παραίτηση της κας Κατριβάνου από τη βουλευτική θέσηανακούφισε το Μαξίμου, αν και προσωρινά, αφού ξύπνησε τον εφιάλτη των «53+». Τόσο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάπιαν ακόμη ένα πικρό χάπι, διαμηνύοντας ωστόσο ότι αυτή είναι πράγματι η τελευταία φορά που δίνουν το «φιλί της ζωής» στην ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η πρώτη φορά αριστερά που βασίστηκε στη δεξιά πολιτική της υπερφορολόγησης των πολιτών.

Το σοκ στο Μαξίμου ήταν ισχυρό από την έστω και χωρίς πάταγο διαφοροποίηση της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία υπερψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο-προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είπε «όχι» στην τροπολογία για τον δημοσιονομικό «κόφτη» και σε περίπου 20 άρθρα για το υπερ-ταμείο που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία.

Το σοκ στο Μαξίμου ήταν ισχυρό από την έστω και χωρίς πάταγο διαφοροποίηση της Βασιλικής Κατριβάνου​Οι ζυμώσεις ήταν έντονες για ώρες πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Βουλή. Η Βασιλική Κατριβάνου δεν είχε κρατήσει κρυφές τις ενστάσεις και την έντονη δυσφορία της για τις ρυθμίσεις που καλούνταν η ίδια και οι συνάδελφοί της να ψηφίσουν. Είναι, άλλωστε, ένα πρόσωπο που και κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή είχε καταψηφίσει το άρθρο που ορίζει σε 14 ημέρες την προθεσμία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.


Το παρασκήνιο της παραίτησης


Τα τηλέφωνα στο γραφείο της κας Κατριβάνου χτυπούσαν διαρκώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι τόσο για να καμφθούν οι ενστάσεις της όσο για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να μην υπερψηφίσει δηλαδή επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο. Ζυμώσεις υπήρχαν στο παρασκήνιο και για τις περιπτώσεις της Άννας Βαγενά και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι οποίες πάντως κατέληξαν σε απόφαση συμβιβασμού και ψήφισαν «ναι».

Τα τηλέφωνα στο γραφείο της κας Κατριβάνου χτυπούσαν διαρκώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι τόσο για να καμφθούν οι ενστάσεις της όσο για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να μην υπερψηφίσει δηλαδή επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο​
Η διαφοροποίηση της Βασιλικής Κατριβάνου προκάλεσε δυσφορία και οργή στο Μαξίμου. Εκτιμήθηκε ως κίνηση απαξίωσης όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, της διαμηνύθηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα της. Πρακτική που θύμισε την ανάλογη που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Η παραίτησή της ήρθε λίγο αργότερα μέσω Facebook με εκτενή, πικρή και ταυτόχρονα σκληρή ανάρτηση, στην οποία έκανε λόγο για εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και με έμμεσες αλλά καθαρές βολές στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. 

«Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα αισθάνομαι κάθε μέρα να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μίας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της. 

Τη βουλευτική θέση της Βασιλικής Κατριβάνου καταλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό.
zougla.gr