5.5.16

“Θα φτιάξουμε αυτόνομο κοινοβούλιο αν διώξετε τους Κούρδους βουλευτές” λέει ο Ντεμιρτάς στον Ερντογάν


Η Τουρκία αντιμέτωπη με τους εφιάλτες της. Πριν από λίγα χρόνια το να γίνεται συζήτηση έστω για “αυτόνομο κοινοβούλιο Κούρδων” ήταν αδιανόητο. Σήμερα οι Κούρδοι το φωνάζουν!
Η HURRİYET αναφέρει ότι ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να δημιουργήσει αυτόνομο κοινοβούλιο αν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφασίσει την εκδίωξη των Βουλευτών του.Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε νομοσχέδιο για την άρση ασυλίας των βουλευτών που κατηγορούνται για υποστήριξη του ΡΚΚ.
Ο Ντεμιρτάς απαντώντας στην εξέλιξη αυτή τόνισε ότι αν τελικά αρθεί η ασυλία των βουλευτών του ΗDP και συλληφθιούν και εκδιωχθούν από την Εθνοσυνέλευση, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ίδρυση αυτόνομου κοινοβουλίου. «Τα κοινοβούλια σχηματίζονται από τον λαό και όχι από τα κόμματα. Αν ο λαός το επιθυμεί τότε μπορεί να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κοινοβούλια» δήλωσε ο Ντεμιρτάς.
Η SOZCU χαρακτηρίζει «υπεροπτική απειλή» την παραπάνω δήλωση Ντεμιρτάς και αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός  Νταβούτογλου εισηγήθηκε στο ΑΚΡ να καθυστερήσει η συζήτηση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών για την οποία χρειάζονται 367 ψήφοι.Η εφημερίδα αναφέρει ότι 49 βουλευτές του HDP αντιμετωπίζουν αιτήματα άρσης ασυλίας η πλειοψηφία των οποίων συναρτάται με την κατηγορία για υποστήριξη της τρομοκρατίας . Επίσης αναφέρει ότι 14 βουλευτές του CHP συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν. Συνολικά 51 είναι τα αιτήματα για άρση ασυλίας κατά του CHP, 27 κατά του ΑΚΡ και 7 κατά του ΜΗΡ . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βουλευτές που θα καταδικαστούν σε περισσότερο από ένα έτος φυλάκισης , χάνουν την έδρα τους στην Εθνοσυνέλευση , όμως όπως προβλέπει το Σύνταγμα αυτό θα συμβεί μετά το πέρας της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2019. Ωστόσο το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει την έξωση των καταδικασθεντων βουλευτών από τους κόλπους του . Αν απομακρυνθούν περισσότεροι από 28 βουλευτές τότε θα προκηρυχθούν ειδικές εκλογές  για την πλήρωση των κενών θέσεων.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι σύμφωνα με ισχυρισμούς το ΑΚΡ δεν επιθυμεί την προκήρυξη ειδικών εκλογών αλλά πρόωρων Γενικών Εκλογών καθώς ελπίζει ότι τόσο το HDP όσο και το MHP δεν θα κατορθώσουν να μπούν στην Εθνοσυνέλευση (να περάσουν δηλαδή τω κατώφλι του 10%) και στην περίπτωση αυτή το ΑΚΡ θα συγκεντρώσει περισσότερους από 367 έδρες και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις εισαγωγής του Προεδρικού συστήματος χωρίς να καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Militaire.gr