25.5.16

Η λογοκρισία είναι ίδιον φοβισμένων καθεστώτων


Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η ισχνή και χωρίς «περικοκλάδες» - καλές ή …κακές-  επίσημη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ καθυστέρηση στην Ειδομένη λέει ότι « συνεχίζεται από το πρωί, και για δεύτερη μέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης. 

Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη».


Αυτά. Σας άρεσε; Σας κάλυψε; Ξέρετε τώρα τι γίνεται; Μπορείτε να εκτιμήσετε την κατάσταση; Έχετε καθαρή εικόνα; Υπήρξαν αντιδράσεις; Διαφωνίες; Επεισόδια ίσως; Κανείς δεν ξέρει. Κι αν υπήρχε κάποια ελπίδα να μάθουμε κάτι παραπάνω από ξένα ΜΜΕ, ακόμη κι ο ένας Γερμανός, ο ανταποκριτής της Bild στην Ειδομένη Paul Ronzheimer που δημοσιογράφος που κατάφερε να παραμείνει μέσα στον καταυλισμό και να μεταδώσει μέσω της εφαρμογής Periscope ζωντανές εικόνες από την Ειδομένη, συνελήφθη.

Τα όσα συμβαίνουν εκεί, καλύπτει μόνο η Κρατική Τηλεόραση και ό,τι μαθαίνουμε, προέρχεται από ενημέρωση που δίνουν οι δικοί της συνεργάτες.

Θέμα Πρώτον: Δεν λέω ότι οι δημοσιογράφοι της Κρατικής ΕΡΤ δεν είναι ικανοί και δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να τους «χρίσει» ( εμμέσως πλην σαφώς) αποκλειστικούς «μεταφορείς» των γεγονότων ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ των υπολοίπων, αυτό σημαίνει ότι μέχρι τ΄ αυτιά μας και τα μάτια μας φτάνει το πολύ η μισή αλήθεια δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά τελούν υπό έλεγχο. Γιατί; Τι έχουν να κρύψουν; Υπάρχει ΚΑΤΙ που δεν θέλουν να μάθουμε;

Και εδώ έρχεται το Θέμα Δεύτερον. Που απαιτεί μεγάλη προσοχή: Γιατί απέκλεισαν τα μη ελεγχόμενα, ιδιωτικά ΜΜΕ από την κάλυψη της «εκκένωσης»;  Δεν θα μετέδιδαν μήπως την αλήθεια; Θα υπερέβαλαν; Θα παραποιούσαν τα γεγονότα;  Θα έλεγαν ψέματα;  Οι δημοσιογράφοι των Ιδιωτικών ΜΜΕ θα παρουσίαζαν κάτι διαφορετικό απ΄ αυτό που συμβαίνει; Οι εικόνες απ΄ τις «ιδιωτικές» κάμερες θα έδειχναν άλλα απ΄ αυτά που πράγματι συνέβαιναν; Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί.

Και πριν φτάσω σε συμπεράσματα, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι εδώ και μήνες, τα Ιδιωτικά Τηλεοπτικά κανάλια – που η σημερινή Αριστερή κυβέρνηση θέλει να διαλύσει κυριολεκτικά μέσω της διαδικασίας αδειοδότησης- έκαναν πολλή και καλή δουλειά με τα γεγονότα στα νησιά, στο Κέντρο της Αθήνας, στο Ελληνικό, στον Πειραιά και στην Ειδομένη. 
Αν κάπου, κάτι «ξέφυγε» από τη δημοσιογραφική αλήθεια και κοσμιότητα έτσι όπως την επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν φταίνε ούτε οι κάμερες ( οι οποίες «τραβούσαν» ό,τι  έβλεπε το μάτι του εικονολήπτη) ούτε το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων. Αν κάπου υπήρχαν υπερβολές , αν κάπου τα ρεπορτάζ φαίνονταν «λαικίστικα», αν κάποιες φορές οι ερωτήσεις «έβγαζαν» ακραίες απαντήσεις, δεν σημαίνει ότι τα Ιδιωτικά ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι «διέστρεφαν» την αλήθεια για τις προσπάθειες της «καλής μας κυβέρνησης».  Και εν πάση περιπτώσει, ήταν ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να ΜΗΝ δείξει η κυβέρνηση αυτό το κακό, φοβισμένο και εχθρικό πρόσωπο επιβάλλοντας λογοκρισία .Ήταν πολύ απλό. Λεγόταν  pool.  
Η δημιουργία 3-4 ομάδων / συνεργείων, μικτών από όλα τα ιδιωτικά, που θα κάλυπταν εκ περιτροπής τις διαδικασίες.

Αλλά αυτό το φοβήθηκαν. Διότι δεν θα μπορούσαν να ΕΛΕΓΞΟΥΝ το αποτέλεσμα. Κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ακόμα και ένα συνεργείο pool  θα παρουσίαζε μιαν άλλη, πληρέστερη, πιο ενδιαφέρουσα κατάσταση.
 Που ΙΣΩΣ η κυβέρνηση δεν ήθελε να διακινδυνεύσει. Ούτε αυτό. Φανταστείτε πόσο φοβόντουσαν και τι ήθελαν να κρύψουν.