11.5.16

Η ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί πλέον - Η Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία και λιτότητα


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ 

Η Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και από τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία. Γιατί μέχρι στιγμής και έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου όλοι μιλάνε για ελάφρυνση χρέους, αλλά επί της ουσίας μία υπόσχεση υπάρχει, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα 5,4 δις ευρώ και αποφάσισε να μπαίνει “κόφτης” στις δαπάνες, ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις, αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.

Σε προηγούμενο άρθρο το pronews.gr είχε γράψει “μετά την ελάφρυνση χρέους τί;”. Είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί και δεν ξέρουμε αν και πότε θα απαντηθεί. Γιατί όπως φαίνεται, η κυβέρνηση πορεύεται με το “θα δούμε” και οι δανειστές είναι με το... ψαλίδι στο χέρι.
Παίρνουμε μέτρα και θα δούμε πότε θα ελαφρυνθεί το χρέος και πώς. Παίρνουμε μέτρα και θα δούμε αν και πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Αν και όπως φαίνεται βγει δεν βγει το ίδιο και το αυτό είναι, αφού μέχρι το 2060 θα έχουμε στο σβέρκο μας τους δανειστές.
Η ελάφρυνση του χρέους και όχι “κούρεμα” (το επανέλαβε χθες ο κ. Σόιμπλε για να μην ξεχνιόμαστε) θα συνοδεύεται επί της ουσίας με ένα κυλιόμενο και διαρκές μνημόνιο. Θα γίνεται σταδιακά και θα καθορίζεται το πώς και το πότε από την υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, επιβάλλεται και ο «κόφτης» ελλειμμάτων, που συζητά αύριο και το Euroworking Group. Εκεί θα αποφασιστεί ο τρόπος επιβολής των περικοπών και από ποιοι κωδικοί μπορεί να εξαιρεθούν από το «τσεκούρι» στα κονδύλια.
Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν σημαίνει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Ωστόσο, ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος προϊδέασε πως δεν θα εξαιρούνται μειώσεις μισθών και συντάξεων, και αυτό θα σημαίνει και άλλα νέα μέτρα, πέραν από τις αυξήσεις φόρων και περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις που ως τώρα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες ήταν η μόνη διέξοδος που είχε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να κλείσει η αξιολόγηση που είχε κολλήσει στην απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ με παράλληλη ψήφισή τους από την Βουλή, εκτός των τακτικών 5,4 δις ευρώ που θα πλήξουν τα φετινά εισοδήματα.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Την διαρκή επιτροπεία και λιτότητα περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια σε έγγραφο του ο ESM και βεβαίως τη συνδέει με την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αναφέρεται, από τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από το τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 3,1% το 2018, 2,8% το 2019, 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και 1,3% την περίοδο 2030-2060. Με τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ, έως το 2025.
Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω μεγέθη, θα σημάνει τη μικρότερη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει αυτούς τους στόχους, διατηρώντας παράλληλα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτό σημαίνει πώς παρά την ανάπτυξη, που ενδεχομένως να υπάρξει στην ελληνική οικονομία, οι υποχρεώσεις θα υπερκαλύπτουν τα κέρδη και ως εκ τούτου, η Ελλάδα και οι πολίτες της θα είναι «εγκλωβισμένοι» σε μία διαρκή και πολυετή λιτότητα.
Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης», όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες υπουργοί, κάτι που συνεπάγεται τη νομοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση, δηλαδή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σε αύξηση των φόρων.
Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 24 Μαΐου, το Eurogroup θα αναλύσει τα στοιχεία, για μία ενδεχόμενη σειρά μέτρων που θα «ελαφρύνουν» το ελληνικό χρέος.
Οι τρόποι που εξετάζονται είναι τρεις. Ο πρώτος προβλέπει την επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια. Ο δεύτερος την θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και ο τρίτος θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.
Με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα προβλέπεται να έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει περί το 2060. Μέχρι τότε θα είναι σε μόνιμη επιτροπεία και η τύχη της χώρας και των Ελλήνων θα καθορίζεται από τους δανειστές. Αυτή είναι η... μεγάλη επιτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων.
pronews