11.5.16

Αυστραλία: Συλλήψεις ισλαμιστών που επιχειρούσαν να μεταβούν στη Συρία


Στη σύλληψη πέντε ατόμων που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τη Βόρειο Αυστραλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Cairns, μεταφέροντας ταχύπλοο με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ινδονησία και να καταλήξουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις τουISIS, προχώρησε την Τρίτη 10 Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της χώρας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Musa Cerantonio ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί διεθνώς ως «ένας από τους βασικούς στρατολόγους αλλοδαπών μαχητών για λογαριασμό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους».
Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στην Πολιτεία του Queensland, ενώ μετέφεραν ένα ταχύπλοο με σκοπό να φτάσουν σε απομακρυσμένη παραλία στην περιοχή του Cape York και από εκεί να πλεύσουν προς Iνδονησία με τελικό προορισμό τη Συρία ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.
O Musa Cerantonio έχει αξιολογηθεί μαζί με τον εκ των ΗΠΑ ορμώμενο Ahmad Musa Jibril ως ένας εκ των δύο πλέον δραστήριων στρατολόγων του ISIS παγκοσμίως, ενώ το Διεθνές Κέντρο Έρευνας (ICSR) που ερευνά τη ριζοσπαστικοποίηση τον χαρακτηρίζει ως ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή υπέρ του ISIS, διεθνώς.
Μεγάλωσε στη Μελβούρνη και ανατράφηκε ως Καθολικός στο θρήσκευμα, μέχρι τα 17 του οπότε ασπάστηκε το Ισλάμ.
Από το 2014 οπότε και είχε και πάλι προσπαθήσει να φτάσει στη Συρία αλλά συνελλήφθη και απελάθηκε από τις Φιλιππίνες στην Αυστραλία, είχε «ρίξει τους τόνους» στη δημόσια παρουσία του στο διαδίκτυο για να αποφύγει πιθανή δίωξη και φυλάκιση.
Ο Αναπληρωτής Κομισσάριος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας (AFP) Neil Gaughan δήλωσε πως οι συλληφθέντες είναι από 21 εως 33 ετών και πολύ αποφασισμένοι να ταξιδέψουν στη Συρία, παρόλο που ήδη λόγω των δραστηριοτήτων τους τα διαβατήρια που κατείχαν είχαν ακυρωθεί.
Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

ert.gr